Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε κίνηση, ο Ερντογάν προτίμησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που μέχρι σήμερα στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη και μάχεται τις δυνάμεις του Φαγιέζ αλ-Σάρατς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, Πούτιν και Ερντογάν συνομίλησαν κυρίως για τα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα.
Αναλυτές όμως εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας ξεκίνησαν το «παζάρι» για τη «μοιρασιά» στη Λιβύη. Αλλωστε με τον ίδιο τρόπο επικοινωνούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν στο ζήτημα της Συρίας και έχει βρεθεί μια ισορροπία που ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συζητήσει τον ερχόμενο μήνα με τον Ερντογάν το σχέδιο της Τουρκίας να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. «Η Ρωσία… υποστηρίζει οποιεσδήποτε προσπάθειες και μεμονωμένες χώρες σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσεων στη (λιβυκή) κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιανουάριο -όπως είχε αναφέρει άλλωστε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας- για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό των δύο ηγετών ο Πούτιν θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει ο Ερντογάν την αυγή του 2020 (στις 8 Ιανουαρίου) Επίσης ο Πούτιν κατέχει το ρεκόρ τηλεφωνικών συνομιλιών και συναντήσεων του Τούρκου προέδρου, στη λίστα του των ξένων ηγετών.
Με επιστολή της προς τον γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Πάντως αναλυτές εκτιμούν πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι αρμόδια να αρνηθούν μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο κράτη, καθώς αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον αλ-Σάρατς ως επίσημη.
Για μια ακόμη φορά ο Λευκός Οίκος αγνοεί το Κογκρέσο, αποδεικνύοντας το δίπολο εξουσίας στις ΗΠΑ. Η Γερουσία αποφάσισε ομόφωνα με ψήφισμά της να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ομως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες διαφορετική ανακοίνωση, με τη οποία ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Οι θέσεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του προέδρου Τραμπ για αυτό το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο», τόνισε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, παραπέμποντας στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είχε μιλήσει για «μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα», αλλά δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία».
«Οι Ευρωπαίοι τρυπούσαν τα σκάφη και βύθιζαν τους πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου»
Σε ομιλία του στο διεθνές Φόρουμ για το προσφυγικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην Ε.Ε. και ισχυρίστηκε πως οι Ευρωπαίοι πρότειναν να βυθίζονται σκάφη για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα.
«Οι Ευρωπαίοι λανθασμένα σκέφτηκαν πως η Ευρώπη θα προστατευτεί από το προσφυγικό με συρματοπλέγματα. Μάλιστα ήρθαμε αντιμέτωποι και με προτάσεις για να βυθιστούν τα φουσκωτά τα οποία ήταν γεμάτα με πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Τρυπούσαν τα σκάφη και βύθιζαν τους πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου», υποστήριξε το Τούρκος πρόεδρος στη Γενεύη.
«Αυτή την περίοδο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και εμείς τι κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του Ερντογάν για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου της Συρίας υπέρ των προσφύγων: «Στα σύνορά μας με τη Συρία δημιουργήσαμε μια ζώνη ασφαλείας μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων κι έτσι καθαρίσαμε από τις τρομοκρατικές οργανώσεις έκτασης 8.200 τετρ. χιλιομέτρων. Κι εγώ κάνω ένα κάλεσμα. Ελάτε να εκμεταλλευτούμε μαζί το πετρέλαιο το οποίο βρίσκεται σε εκείνες τις πετρελαιοπηγές», τόνισε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου