Υπό την απειλή μιας νέας έκρηξης, οι δύτες προσπαθούν να βρούν τα πτώματα δύο ανθρώπων που εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι πέντε ημέρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα.
Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια ζώνη όπου ένα πτώμα εθεάθη να επιπλέει στη θάλασσα την επομένη της φονικής έκρηξης.
Οι δύτες επιχειρούν «μέσα σε μοναδικές και δύσκολες συνθήκες», μέσα σε νερά «με ορατότητα που κυμαίνεται από μηδέν μέχρι δύο μέτρα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας Τζον Τιμς.
Από τους 47 ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο νησί τη στιγμή της έκρηξης, τουλάχιστον 16 έχουν σκοτωθεί και 28 εξακολουθούσαν σήμερα να νοσηλεύονται στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, από τους οποίους 21 βρίσκονται σε κατάσταση που οι γιατροί χαρακτηρίζουν «κρίσιμη».
Ορκωμοσία Τραμπ: Χαιρέτισε ναζιστικά ο Μασκ; Σάλος στα social media για τον χαιρετισμό του [βίντεο]
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς ήταν τουρίστες προερχόμενοι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία.
Οι σοροί των έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περισυλλέχθηκαν χθες, Παρασκευή, με μια επικίνδυνη επιχείρηση από επίλεκτους νεοζηλανδούς στρατιώτες ενώ υπήρχε κίνδυνος να σημειωθεί νέα έκρηξη.
Επιστήμονες που παρατηρούν το νησί Γουάιτ δήλωσαν σήμερα πως η πιθανότητα να σημειωθεί έκρηξη στη διάρκεια του σαββατοκύριακου έχει μειωθεί, όμως ο κίνδυνος παραμένει.
«Η νέα εκτίμησή τους είναι ότι υπάρχουν από 35% έως 50% πιθανότητες να σημειωθεί έκρηξη», ανέφερε η ηφαιστειολόγος Νατάλια Ντελίν.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα στις 14:11 (τοπική ώρα, 03:11 ώρα Ελλάδας), την ώρα που άρχισε η έκρηξη στο νησί Γουάιτ, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη χώρα στη μνήμη των θυμάτων.