Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα exit polls.
Οι Εργατικοί κερδίζουν 191 έδρες.
Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες ενώ οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13.
Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.
Οι εκλογές στη Βρετανία χαρακτηρίζονται από τα ΜΜΕ της χώρα κρίσιμες και «οι σημαντικότερες μιας ολόκληρης γενιάς», καθώς από την κυβέρνηση που θα προκύψει, θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με το Brexit, το οποίο, μετά και τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών έχει οριστεί για την 31η Ιανουαρίου 2020.
Δείτε live εικόνα
https://www.facebook.com/bbcnews/videos/492702831361997/?v=492702831361997¬if_id=1576187146174423¬if_t=live_video
Το ζήτημα της αυτοδυναμίας και τα πιθανά σενάρια
Το μεγάλο ζητούμενο στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση – την τρίτη κατά σειρά που διενεργείται από το 2015 – είναι η αυτοδυναμία.
Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν την εικόνα της επόμενης ημέρας στη Γηραιά Αλβιόνα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν πέντε διαφορετικά πιθανά σενάρια ως προς τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, τα οποία είναι τα εξής:
Σενάριο 1ο: Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν με 4-14 έδρες διαφορά, τότε η πλειοψηφία των Τόρις είναι αδύναμη και ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε ενδεχομένως να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά από το Brexit, θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Σενάριο 2ο: Οι Συντηρητικοί κερδίζουν με 15+ έδρες διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται λόγος για μια ιστορική νίκη του Μπόρις Τζόνσον, τη μεγαλύτερη που επιτυγχάνουν οι Τόρις από το 1987. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Τζόνσον λαμβάνει εντολή από το βρετανικό λαό να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit και να αναλάβει την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σενάριο 3ο: Οι Συντηρητικοί χάνουν με έξι έδρες διαφορά. Επί της ουσίας, στην περίπτωση αυτή, δεν υφίσταται κάποια σημαντική αλλαγή, ενώ το σενάριο αυτό συνιστά σημαντική πολιτική ζημία για τους Τόρις, οι οποίοι θα χρειαστούν υποστήριξη από το DUP για να σχηματίσουν κυβέρνηση και έτσι ο Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να φέρει νέα συμφωνία Brexit.
Σενάριο 4ο: Οι Συντηρητικοί χάνουν με διαφορά 7 – 70 εδρών έναντι των Εργατικών. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι Εργατικοί υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν σχηματίζουν κυβέρνηση μειοψηφίας, γεγονός που συνεπάγεται είτε την υποστήριξη είτε την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων, ώστε να μπορέσουν να κυβερνήσουν.
Σενάριο 5ο: Οι Συντηρητικοί χάνουν με 71+ έδρες. Σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για ήττα κατά κράτος του Μπόρις Τζόνσον και για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που πλέον θα καλείται να επιλύσει ένα πολιτικό αδιέξοδο πολλών ετών, με φόντο το Brexit.
Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας για τις βουλευτικές εκλογές
Οι βρετανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά εκλογικά κέντρα, κατά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, αφότου η αστυνομία κατέγραψε 200 καταγγελίες για διαδικτυακή παρενόχληση και εξύβριση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η Στέλα Κρίζι, υποψήφια του Εργατικού Κόμματος και προασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, που έθεσε υποψηφιότητα στο βορειοανατολικό Λονδίνο, κατήγγειλε ότι την εξύβρισαν μέλη του κόμματος κατά των αμβλώσεων Christian People’s Alliance (CPA), που αντιτίθεται στην εκλογή της.
It is deeply heartening to see so many Kent @UniKent students voting today- here they are, standing in the pouring rain in a long queue that spans the length of our library ❤️ #UKElection #YouthQuake #GeneralElection2019 #GE2019 pic.twitter.com/lPshpd4sbK
— Dr Emily Guerry (@EmilyGuerry) December 12, 2019
Η Κρίζι ανήρτησε ένα βίντεο με δύο μέλη του CPA, όπου την αποκαλούσαν «νεο-ναζί, (η οποία) πιστεύει στην καταστροφή της ζωής».
«Το να ψηφίσετε σήμερα οποιονδήποτε άλλο εκτός του CPA θα βοηθήσει στο να διασφαλίσουμε ότι θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για το είδος της κοινωνίας που είμαστε απέναντι σε εκείνους που σπέρνουν το μίσος στους δρόμους μας», έγραψε η Κρίζι.
Το Εθνικό Συμβούλιο Αστυνομικών Διοικητών (NPCC) γνωστοποίησε χθες ότι η αστυνομία σε ολόκληρη τη χώρα δέχθηκε περίπου 200 καταγγελίες «που σχετίζονται με την ασφάλεια υποψηφίων», το διάστημα 15ης Νοεμβρίου- 4ης Δεκεμβρίου.
Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως περιστατικά διαδικτυακής εξύβρισης και παρενόχλησης. «Σχεδόν τα μισά εξ αυτών είναι «αρκετά σοβαρά ώστε να αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα», τόνισε η αστυνομία.
https://twitter.com/AveryBlueberry/status/1205069519875694592
«Δεν διαπράχθηκαν επιθέσεις εναντίον υποψηφίων, εντούτοις, υπήρξαν επιθέσεις εναντίον εθελοντών υποψηφίων, συμπληρώνει η αστυνομία.
«Τόσοι πολλοί υποψήφιοι αντιμετώπισαν τόσο μεγάλη παρενόχληση σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, στο μεγαλύτερο μέρος της ρατσιστική, ισλαμοφοβική και αντισημιτική», έγραψε στο Twitter η αντιρατσιστική οργάνωση Hope Not Hate.
Η αστυνομία και οι εκλογικοί αξιωματούχοι συνέστησαν στους υποψηφίους να μην πραγματοποιούν την εκστρατεία τους μόνοι τους με φόντο την αύξηση των περιστατικών απειλών και εξυβρίσεων, που συνδέεται με τους πολιτικούς διχασμούς για το Brexit.
Μαζική προσέλευση… σκύλων στα εκλογικά κέντρα
Μετά από τρία χρόνια διχασμού γύρω από το Brexit, οι Βρετανοί βρήκαν τουλάχιστον σήμερα ένα σημείο συναίνεσης, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, συνοδευόμενοι από τους σκύλους, τις γάτες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα άλογά τους.
Thrilled to report an exceptional (and very good) turn out at Dulwich Village Polling #dogsatpollingstations pic.twitter.com/gaBtYOfB71
— Kate Turner (@Kate_Turnr) December 12, 2019
Η αρχή έγινε το πρωί όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήγε να ψηφίσει έχοντας μαζί τον σκύλο του, τον Ντίλιν. Ανήρτησε στο twitter μια φωτογραφία με το κατοικίδιο του, με το hashtag #DogsAtPollingStations («Σκυλιά στα εκλογικά κέντρα»).
https://twitter.com/Conservatives/status/1205116741673766914?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1205116741673766914&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fbretanikes-ekloges-i-ora-tis-alitheias-gia-brexit
Το hashtag, με την βρετανική σημαία και εικονίδιο σκύλου, μοναδικό για την περίσταση, ήταν το απόγευμα το δεύτερο δημοφιλέστερο hashtag στο twitter του Ηνωμένου Βασιλείου, με αρκετές δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις.
«Ξεχάστε την πολιτική, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για να συνδεθείτε σήμερα στο Twitter #DogsAtPollingStations», έγραψε μια ψηφοφόρος σε μια ανάρτηση που έγινε viral, με μια φωτογραφία του Γκόλντεν Ριτρίβερ της.
Zoom in on my watch. pic.twitter.com/IQbxiOZYdz
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) December 12, 2019
Συχνά υπό βροχή, τα βρετανικά σκυλάκια εμφανίζονται να περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους στην έξοδο των εκλογικών κέντρων. Κάποια ντυμένα με χριστουγεννιάτικα πουλόβερ ή ζεστά ρούχα, για λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, στις πρώτες βρετανικές βουλευτικές εκλογές μετά το 1974 που διεξάγονται χειμώνα.
Άλλα δημόσια πρόσωπα πήγαν να ψηφίσουν μαζί με το ζώο με το οποίο μοιράζονται τη ζωή τους.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανήρτησε ένα βίντεο με τον σκύλο του, τον Λούνα, προτρέποντας τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι δημοσίευσε μια φωτογραφία του ινδικού χοιριδίου του, δίπλα στην κίτρινη κονκάρδα του κόμματός του.
Στην νότια Αγγλία, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ψηφοφόρους να πηγαίνουν έφιπποι στα εκλογικά κέντρα, ενώ βρετανικά εκλογικά τμήματα επισκέφθηκαν δύο τάρανδοι.