«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής στη Μάχη της Τρίπολης», προεξόφλησε ο Χαλίφα Χαφτάρ σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από το Al Arabiya.
Προέτρεψε μάλιστα τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα, για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία.
Στόχος της επιχείρησης είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης που ελέγχεται για την ώρα από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GLN) του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε πρόσφατα το παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, το οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Δείτε το διάγγελμα του
https://www.facebook.com/warinformationdivision/videos/2397288223855119/
Την Πέμπτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χαφτάρ, Αχμέντ αλ Μισμάρι μίλησε στον ΣΚΑΙ και αποκάλυψε την εμπλοκή της Άγκυρας στον εμφύλιο της Λιβύης.
«Από τον περασμένο Απρίλιο αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές δυνάμεις στα εδάφη μας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Αχμέντ αλ Μισμάρι.
Πτήση Swiss: Στην ΜΕΘ μέλος του πληρώματος μετά την αναγκαστική προσγείωση - Γέμισε ασφυκτικά με καπνούς η καμπίνα
Όπως αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος του Στρατάρχη Χαφτάρ, στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει το καθεστώς Σαράζ όχι μόνο με χρήματα και όπλα αλλά και με τη φυσική παρουσία Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις μάχες αλλά εκπαιδεύουν και Λίβυους στρατιώτες.
Διαβάστε επίσης: Φωτογραφίες ντοκουμέντο αποδεικνύουν τον εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία – Πότε και πώς παραδόθηκαν τα όπλα
«Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Τούρκοι αξιωματικοί, σύμβουλοι και τεχνικοί, θωρακισμένα οχήματα που οδηγούνται από Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι εκπαιδεύουν επίσης τις πολιτοφυλακές για να τα χρησιμοποιήσουν, Τούρκους σκοπευτές, καθώς και μονάδες αναγνώρισης που λειτουργούν από πλοία στη θάλασσα, παρακολουθώντας τα αεριωθούμενα αεροσκάφη μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατάρχης Χαφτάρ.
Και συνέχισε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε ακόμα τους Τούρκους στο έδαφος. Έχουμε καταρρίψει δεκάδες drone, καταστρέψαμε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώσαμε αρκετούς τεχνικούς, μηχανικούς και αξιωματικούς που εκτελούσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Έχουμε βομβαρδίσει πολλαπλές τοποθεσίες που ελέγχαν στην Μισράτα, την Τρίπολη, στο αεροδρόμιο Μιτίγκα και σε διάφορες τοποθεσίες στη Ζουάρα».
Με τις μάχες ανάμεσα στα δύο καθεστώτα να μαίνονται φωτιά συνεχίζει να βάζει το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.
«Είναι προφανές ότι, επειδή η μάχη εξελίσσεται υπέρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ειδικά μετά την ισχυρή επίθεση σήμερα, ο Αλ Σαράζ και η ομάδα του άρχισαν να ακολουθούν παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες για να ζητήσουν στρατιωτική υποστήριξη από τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν, σε αντάλλαγμα αυτής της συμφωνίας με τον Αλ Σαράζ, η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να αναπτύξει δυνάμεις στη Λιβύη, λαμβάνει την επαίσχυντη και αντισυνταγματική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν συνορεύει θαλάσσια με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.
«Δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Αυτή η τουρκική ανοησία είναι απάντηση του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αρνείται να δεχτεί ως μέλη την Τουρκία και την Αίγυπτο που έχει νικήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και κατέστρεψε τα χριστιανικά όνειρα του Ερντογάν για δημιουργία Χαλιφάτου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, με τις επιχειρήσεις να μπαίνουν στην τελική φάση, στα όρια πλέον της Τρίπολης, προπύργιο της κυβέρνησης.
«Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι σε άριστη κατάσταση και προχωρά με επιτυχία σε όλους τους άξονες, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό. Ίσως βρισκόμαστε στην τελική φάση, να εφορμήσουμε στην Τρίπολη και να τελειώσουμε τη μάχη», είπε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, πρόθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είναι να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου.