Απευθυνόμενη στους πολίτες και ενώ οι υποστηρικτές της φώναζαν συνθήματα όπως «Ντίλμα, η πολεμίστρια του έθνους της Βραζιλίας», η Ρούσεφ, η θητεία της οποίας αναστέλλεται τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από το αριστερό Κόμμα των Εργατών, υποστήριξε την αθωότητά της.
«Ποτέ μου δε δέχθηκα δωροδοκίες. Αντιθέτως, πολέμησα κατά της διαφθοράς. Αυτή είναι μία διαδικασία ενάντια σε έναν τίμιο άνθρωπο», τόνισε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας, συμπληρώνοντας πως νιώθει υπερήφανη που ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας.
«Η μοίρα πάντα μου έστειλε σοβαρές προκλήσεις. Κάποιες έμοιαζαν ανυπέρβλητες», είπε στη συνέχεια η Ρούσεφ, αναφερόμενη στη μάχη της με τον καρκίνο.
«Θα συνεχίσω να μάχομαι με όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν ώστε να διατηρήσω τη θητεία μου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018», επισήμανε και πρόσθεσε ότι από την ημέρα της εκλογής της μερίδα της αντιπολίτευσης δεν την έκανε ποτέ αποδεκτή, αλλά «συνωμότησαν ανοιχτά κατηγορώντας με, προκαλώντας μόνιμη αστάθεια».
Όπως είπε, οι κατηγορίες αυτές την πόνεσαν πολύ γιατί ήταν άδικες και τόνισε ότι δε φανταζόταν ποτέ ότι θα έδινε μάχη κατά ενός πραξικοπήματος στη χώρα της.
«Καλώ εκείνους που αντιδρούν στο πραξικόπημα να παραμείνουν ενωμένοι και να οργανωθούν. Ο αγώνας θα είναι μακρύς, αλλά θα νικήσουμε. Δε θα πάψω ποτέ να μάχομαι», είπε ολοκληρώνοντας το διάγγελμά της η Ρούσεφ.
Η απερχόμενη πρόεδρος μιλώντας στους υποστηρικτές της που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό κτίριο για να την ακούσουν, επανέλαβε ότι έχει πέσει θύμα πραξικοπήματος και έκανε λόγο για άδικη παραπομπή, ενώ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση με αντιπρόεδρο τον Μισέλ Τέμερ, θα τερματίσει ή θα περικόψει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε όσους τάσσονται στο πλευρό της και όσους συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να την υποστηρίξουν κάλεσε για ενότητα, ειρήνη και αποφασιστικότητα.
Νωρίτερα, και έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, η Γερουσία της Βραζιλίας παρέπεμψε σε δίκη την Ρούσεφ με την κατηγορία της παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών προς όφελος του κεντροαριστερού κόμματός της -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της “Petrobras”- με τους αντιπάλους της να την κατηγορούν ξεκάθαρα ότι φέρει την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Η αποπομπή της, πάντως, προκαλεί ανησυχία καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν φόβους ότι η πολιτική κρίση στη Βραζιλία, η οποία είναι μία από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.