Ο στρατηγός Σεζάρ Σαρλ Ετιέν Γκουντέν, το όνομα του οποίου έχει χαραχθεί στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, πέθανε σε ηλικία 44 ετών στις 22 Αυγούστου του 1812, στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του Ναπολέοντα στη Ρωσία, όπου φέρεται φεύγοντας να έκρυψε σε μυστική τοποθεσία έναν αμύθητο θησαυρό. Ο Γκουντέν ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Ναπολέοντα: μια προτομή του βρίσκεται στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, ενώ ένας δρόμος στο Παρίσι φέρει το όνομά του. Μετά τον θάνατό του η καρδιά του μεταφέρθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα και εναποτέθηκε σε ναύδριο στο κοιμητήριο Περ Λασέζ, αλλά παρέμενε άγνωστο το σημείο, όπου βρισκόταν η σορός του.
Πώς βρέθηκε η σορός του Γάλλου στρατηγού
Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν στη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Σμολένσκ -σε απόσταση κάπου 400 χλμ. από τη Μόσχα, εντοπίστηκαν τα οστά του από ομάδα Γάλλων και Ρώσων αρχαιολόγων μέσα σ’ ένα ξύλινο φέρετρο, στο Βασιλικό οχυρό που βρίσκεται στον κήπο Λαπάτκιν κάτω από τα θεμέλια μιας πρώην σχολής χορού. Η πραγματογνωμοσύνη που έγινε με βάση το DNA επιβεβαίωσε ότι πράγματι ανήκουν στον στρατηγό του Ναπολέοντα. «Πράγματι η ιστορία αυτή είναι αρκετά γνωστή. Πράγματι οι δικοί μας και οι Γάλλοι αρχαιολόγοι συνεργάστηκαν άριστα, μελέτησαν τα σχετικά έγγραφα και πραγματοποίησαν από κοινού ανασκαφές. Στην ουσία όλες οι εξετάσεις του DNA, απ’ όσο αντιλαμβάνομαι, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον στρατηγό Γκουντέν. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί ήδη γι’ αυτή την ιστορία. Και φυσικά, αν η γαλλική πλευρά δείξει ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, φυσικά και θα παράσχουμε κάθε είδους συνδρομή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει τα οστά στη Γαλλία, εφόσον το επιθυμεί.
Ποιος ήταν ο στρατηγός του Ναπολέοντα
Ο Σαρλ Ετιέν Γκουντέν (1768-1812) διετέλεσε στη διάρκεια της εκστρατείας του 1812 διοικητής της 3ης μεραρχίας του 1ου σώματος του γαλλικού στρατού. Συμμετείχε ενεργά στην μάχη του Σμολένσκ. Τραυματίσθηκε θανάσιμα στην μάχη κοντά στο ύψωμα Βαλουτίνα στις 19 Αυγούστου 1812, όταν από οβίδα κανονιού έχασε το ένα του πόδι. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ο Γκουντέν διακομίσθηκε σχεδόν αμέσως στο Σμολένσκ και ο Ναπολέων βρίσκονταν διαρκώς στο πλευρό του, έως την στιγμή που πέθανε ο στρατηγός του από γάγγραινα.
Η αρχαιολογική αποστολή στο Σμολένσκ διοργανώθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, την εποπτεία του οποίου είχε το γάλλο-ρωσικό φόρουμ «Ο διάλογος του Τριανόν» που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν.