Ο Ερντογάν λέει ότι η επιχείρηση είναι αναγκαία για την απώθηση των «τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους μαχητές και την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων, αλλά η επέλαση των δυνάμεων της Τουρκίας μέσα στη Συρία έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων επισημαίνουν, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε – αν ήθελε- να τις επιβάλει από την περασμένη εβδομάδα κι ότι όσα λέει ο Τραμπ για μελλοντικές κυρώσεις είναι περισσότερο ένα μήνυμα που αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει απογοητευμένα μέλη του κογκρέσου, τα ο ποία ίσως συγκεντρώνουν ικανή πλειοψηφία για να περάσουν μέτρα παρακάμπτοντας ένα προεδρικό βέτο.
Δεν πείστηκαν στο Κογκρέσο από τις κυρώσεις Τραμπ εις βάρος της Τουρκίας
Όπως αναφέρει το Bloomberg πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πείστηκαν από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος της Τουρκίας, τις οποίες δεν θεωρούν αρκετά ισχυρές. «Εκτιμούμε τις προγραμματισμένες κυρώσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν προχωρούν αρκετά για να τιμωρήσουν την Τουρκία για τα ανήκουστα αδικήματά της στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού βουλευτή και εξέχοντος μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακ Κολ, επισημαίνοντας ότι θα επιδιωχθεί η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.
Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, συνεργάζεται με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και σύμμαχο του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ για την προώθηση νόμου που θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα στην Τουρκία. «Η ανακοίνωση [του Τραμπ] περί ενός πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δεν αρκεί για να αντιστραφεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή», έκρινε η Πελόσι. Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ο οποίος συνήθως στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Λευκό Οίκο, στηλίτευσε την απόφαση του αρχηγού του Κράτους για την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βόρεια Συρία, κρίνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με «πρόσκληση» στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να ανασυνταχθεί. Ακόμη ο Μακόνελ υποστήριξε πως η απόσυρση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα δημιουργήσει «κενό ασφαλείας» το οποίο θα «εκμεταλλευθούν το Ιράν και η Ρωσία», πράγμα που προεξόφλησε ότι θα αποτελούσε «καταστροφική έκβαση για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
«Είμαι πλήρως προετοιμασμένος να καταστρέψω τάχιστα την οικονομία της Τουρκίας αν η τουρκική ηγεσία συνεχίσει σ’ αυτό το επικίνδυνο, καταστροφικό μονοπάτι», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του. Αλλά αναλυτές, όπως ο Μπράιαν Ο’ Τουλ, ανώτερο στέλεχος του Ατλαντικού Συμβουλίου, που είχε εργαστεί στο παρελθόν στο τμήμα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε «αδύναμη» την ανακοίνωση Τραμπ. «Αν γνώριζαν τι θέλουν να κάνουν θα το είχαν ήδη κάνει», σημείωσε προσθέτοντας ότι περιμένει νέα, σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από το κογκρέσο.