Η συμπεριφορά της Άγκυρας προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε στενή συνεργασία με την Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Τουρκία όμως βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών εταίρων κυρίως λόγω της επέμβασης στη Βόρεια Συρία, η οποία ήδη μετρά θύματα, περιπλέκει γεωπολιτικά ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε μία ήδη ταραγμένη περιοχή, κινδυνεύει να ενισχύσει τον ISIS και δημιουργεί φόβους για νέες προσφυγικές ροές. Η κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών χωρών πιέζει τις κυβερνήσεις και θεωρείται βέβαιο πως η Άνγκελα Μέρκελ δε μπορεί παρά να δείξει πυγμή απέναντι στην Άγκυρα.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η τουρκική επίθεση στη Συρία και ύστερα από το χθεσινό αυστηρό μήνυμα Γερμανίας και Γαλλίας για τον τερματισμό της θα συζητηθεί η επιβολή εμπάργκο στην πώληση πολεμικού υλικού προς τον Τουρκία και απομένει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ομοφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή έχει καταδικάσει της ενέργειες της Άγκυρας και αναμένεται να συνταχθεί με τον άξονα Γερμανίας – Γαλλίας.
Η Ελλάδα έχει δια στόματος του ίδιου του κ.Μητσοτάκη καταδικάσει την επίθεση και όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του την περασμένη εβδομάδα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ (ο οποίος “χάιδεψε” την Άγκυρα τόσο για τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για την επέμβαση στη Συρία), η χώρα μας συντάσσεται απόλυτα με τους Ευρωπαίους εταίρους της που ζητούν τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής. Ο κ.Μητσοτάκης είχε μάλιστα προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η τουρκική εισβολή ενδέχεται να οδηγήσει τελικά σε ανασύνταξη των τρομοκρατών του ISIS και τα γεγονότα δείχνουν ήδη δυστυχώς να τον δικαιώνουν. Επομένως η Ελλάδα προφανώς και θα στηρίξει οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και για τη Συρία, θέτοντας παράλληλα και τα ζητήματα που αφορούν πιο άμεσα την ίδια και την Κύπρο.
Οι κυρώσεις που θα ζητήσει η Κύπρος
Στην ατζέντα όμως του συμβουλίου, ύστερα από ενέργειες της Λευκωσίας, βρίσκεται και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων και η ελληνική πλευρά θα στηρίξει τη θέση αυτή, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, έχει εξασφαλιστεί η στήριξη και άλλων κρατών-μελών, ενώ στις κυρώσεις που θα μπουν στο τραπέζι μπορεί να είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών διεργασιών επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι κυρώσεις για την επέμβαση στη Συρία με αυτές για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Ευρώπη έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, που αναδεικνύεται σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, αδιαφορεί για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απειλεί με το μεταναστευτικό. Βέβαια αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς όταν η Τουρκία είναι στριμωγμένη ανοίγει νέα μέτωπα και προβάλει την ισχύ της. Επίσης από την προσοχή της ελληνικής πλευράς δεν διαφεύγει το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Συρία εντάσσονται σε έναν ευρύτερο συσχετισμό που αφορά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Δένδιας: Θα ήθελα ισχυρότερη καταδίκη από τη Ρωσία
Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης, που διαθέτει αυτοπεποίθηση και κοιτάζει την Τουρκία ως ίσος προς ίσο, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο ομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και έκανε λόγο για κοινή στρατηγική Ελλάδας- Κύπρου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είναι μια απολύτως συμπεφωνημένη στρατηγική από τις δύο πλευρές, η οποία βασίζεται σε ιδέες που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έναντι της Τουρκίας, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υπηρεσία στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και όχι μια τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας. «Κατονόμασε ποιος είναι ο “ζαβολιάρης”, ποιος με τον τρόπο που λειτουργεί, παραβαίνει τους κανόνες. Δεν φωνάξαμε τον μεγάλο μας αδελφό επειδή ο συμμαθητής μας στο σχολείο είναι άτακτος και μας απειλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι θα επιθυμούσε από τη Μόσχα ένα ισχυρότερο σήμα καταδίκης των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινείς σχέσεις με τη Ρωσία.