«Μείναμε άναυδοι επειδή είχαμε ήδη καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με την αμερικανική διαπραγματευτική ομάδα», αποκάλυψε χθες στο Αl Jazeera ο Σουχαΐλ Σαχίν, ένα από τα μέλη της ομάδας των Αφγανών ισλαμιστών, που συμμετείχε στο μεγάλο παζάρι, στην Ντόχα του Κατάρ. Υστερα από εννέα γύρους διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018, ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, είχε πράγματι ανακοινώσει την καταρχήν επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ποια μύγα τσίμπησε… τον Τραμπ και κήρυξε «νεκρή» τη διαδικασία, με το αστείο επιχείρημα ότι οι Ταλιμπάν σκότωσαν έναν Αμερικανό στρατιώτη σε ενέδρα;
Σύμφωνα με το Αl Jazeera, η συμφωνία πλήρους απόσυρσης των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν συνοδευόταν από δέσμευση των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν τη χρήση του αφγανικού εδάφους από ένοπλες ομάδες που προετοιμάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό και από την υπόσχεσή τους να συνεννοηθούν με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο μιας μόνιμης εκεχειρίας.
Η όλη ιστορία διαφέρει από την κυκλοθυμική ανακοίνωση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, που εξήγγειλε ασυλλόγιστα ο Τραμπ, για να τον συνεφέρουν αργότερα οι επιτελείς του. Με τους Ταλιμπάν έγιναν συζητήσεις σε βάθος, που έλαβαν υπόψη όλο το ιστορικό βάθος των διμερών σχέσεων από το 2001 μέχρι σήμερα (Δίδυμοι Πύργοι, εκστρατεία Μπους-Ράμσφελντ, αποστολή δυτικών στρατιωτών και χαμηλής έντασης πόλεμος) όπως και τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν – όπου οι Ταλιμπάν κυριαρχούν στο 90% του εδάφους.
Ισως ο Τραμπ να φοβήθηκε το κενό που θα έσπευδαν να καλύψουν το Ιράν και η Ρωσία, ενώ μπορεί και να υπέκυψε σε πιέσεις Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Οι Ταλιμπάν, πάντως, δήλωσαν πρόθυμοι να βάλουν ανά πάσα στιγμή την υπογραφή τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου