Ο Ρετζέπ Ταγίπ. Ερντογάν στην ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματος του ανέφερε πως «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέρες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου” , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε συνέχεια της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.
Τώρα η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν γίνεται και βιβλίο!
Η θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας» και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τώρα και σε βιβλίο από τις εκδόσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού!
Στην Τουρκία, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το αγοράσουν σε κάποια επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, διαδικτυακά ή στο Ναυτικό Μουσείο. Εμείς επισκεφθήκαμε το Ναυτικό Μουσείο στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης και αγοράσαμε το βιβλίο, το οποίο πωλείται έναντι 12 τουρκικών λιρών (σχεδόν 2 ευρώ).
Το βιβλίο έχει τίτλο «Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ερωτήσεις και απαντήσεις». Συγγραφέας του είναι ο υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί , ο θεωρητικός των περισσότερων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος στο βιβλίο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από θεωρίες και χάρτες που δείχνουν τις τουρκικές θέσεις αλλά και προθέσεις. Ουσιαστικά, όλο το βιβλίο έχει στόχο να κατευθύνει τον αναγνώστη στις θεωρίες που ο Γιαϊτζί έχει αποτυπώσει στις μελέτες του.
ΗΠΑ: Τραμπ και Μασκ οδηγούν σε παράλυση τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
Οπως ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ) της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει κατά την άποψή του να κηρυχθεί άμεσα, τέμνεται με αυτή της Λιβύης. Παράλληλα δημοσιεύει χάρτη με τον οποίο αποκλείει το Καστελλόριζο και θεωρεί πως η περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Ο ίδιος σε πολλά σημεία προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να «κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με τη Λιβύη» και τονίζει: «Αντί να περιέλθουμε στη θέση της χώρας η οποία θα εκφράζει αντιρρήσεις στις συμφωνίες ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι παράκτιες χώρες, πρέπει εμείς να κηρύξουμε ΑΟΖ και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες».
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπου δημοσιεύεται ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», με το Αιγαίο να διχοτομείται, καθώς η ανατολική πλευρά παρουσιάζεται ως θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας. Το ίδιο συμβαίνει με την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.
Αυτός ο χάρτης είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίστηκε στη φωτογραφία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν υπέγραφε το βιβλίο επισκεπτών και πίσω του υπήρχε ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας».
Το βιβλίο του Γιαϊτζί, το οποίο προβλήθηκε πρόσφατα και από την εφημερίδα Hurriyet, φαίνεται πως θεωρείται ένα το σημαντικότερα έργα των εκδόσεων του τουρκικού Ναυτικού καθώς διαφημίζεται στην είσοδο του Ναυτικού Μουσείου!
Στις πύλες εισόδου υπάρχει η φωτογραφία του βιβλίου έτσι ώστε οι επισκέπτες να το αγοράσουν. Είναι το μόνο βιβλίο το οποίο διαφημίζεται ανάμεσα σε πολλά βιβλία των συγκεκριμένων εκδόσεων.
Μέχρι στιγμής έχουν τυπωθεί 11.300 αντίτυπα. Πάντως, με την προβολή και την προώθηση την οποία έχει, φαίνεται πως θα υπάρξουν και επιπλέον εκδόσεις.