Ο κανονισμός αυτός, τον οποίο προώθησε ο επικεφαλής σύμβουλος του Τραμπ κατά της μετανάστευσης, Στίβεν Μίλερ, τίθεται σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη των αιτήσεων για χορήγηση προσωρινής ή μόνιμης βίζας επειδή οι αιτούντες δεν θα πληρούν εισοδηματικά κριτήρια ή επειδή λαμβάνουν κρατική βοήθεια, όπως επίδομα πρόνοιας, κουπόνια σίτισης, δημόσια στέγαση ή πρόσβαση στο σύστημα Medicaid (που παρέχει υγειονομική κάλυψη στους φτωχότερους Αμερικανούς).
Μια τέτοια αλλαγή θα διασφάλιζε ότι οι μετανάστες είναι «αυτόνομοι», κατά το ότι «δεν εξαρτώνται από δημόσιους πόρους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, αλλά μάλλον εξαρτώνται από τις δικές τους δυνατότητες, καθώς από πόρους μελών των οικογενειών τους, χορηγών, και ιδιωτικών οργανώσεων» αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Μητρώου.
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει έναν κανονισμό που θα διευρύνει κατά πολύ την κατηγορία των ανθρώπων που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε απέλαση με την αιτιολογία ότι κάνουν χρήση δημόσιων επιδομάτων.
«Η αρχή που μας καθοδηγεί είναι μια παλιά αμερικανική αξία η οποία είναι η αυτονομία», δήλωσε ο Κεν Κουτσινέλι, ασκών χρέη διευθυντή των Υπηρεσιών Πολιτογράφησης και Μετανάστευσης των ΗΠΑ, σε συνέντευξη στο Fox Νews που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Θα έχει επίσης το μακροπρόθεσμο όφελος της προστασίας των φορολογουμένων διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν σε αυτή τη χώρα δεν γίνονται δημόσιο βάρος, αλλά μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια, όπως έχουν κάνει τα περασμένα χρόνια μετανάστες», είπε.
Αυτός ο κανονισμός θα μπορούσε να είναι η πιο δραστική από όλες τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ, σύμφωνα με ειδικούς. Συνήγοροι των μεταναστών έχουν επικρίνει το σχέδιο ως μια προσπάθεια περικοπής της νόμιμης μετανάστευσης χωρίς να χρειαστεί να περάσει από το Κογκρέσο ώστε να αλλάξει κάποιος νόμος των ΗΠΑ.
Βάσει των νέων κανονισμών, περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες για πράσινη κάρτα για οικογενειακούς λόγους, μπορεί να δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, σύμφωνα με την ερευνητική οργάνωση Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Migration Policy Institute). Περίπου 800.000 πράσινες κάρτες δόθηκαν το 2016.
Ο νέος κανονισμός απορρέει από τον Νόμο για τη Μετανάστευση του 1882, που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να γίνει «δημόσιο βάρος». Αξιωματούχοι μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτηρίσει τους αιτούντες ως «δημόσιο βάρος» στην περίπτωση που γίνουν εξαρτώμενοι κυρίως από την κυβερνητική βοήθεια.
Οι περισσότεροι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για τα μεγάλα προγράμματα βοήθειας μέχρι να πάρουν την πράσινη κάρτα, αλλά ο νέος κανονισμός που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευρύνει τον ορισμό του «δημόσιου βάρους» ώστε να απορρίπτονται περισσότεροι άνθρωποι.
Οι αιτούντες θα πρέπει τώρα να δείξουν ότι διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος προκειμένου να εξασφαλίσουν βίζα και ο κανονισμός διευρύνει κατά πολύ τον κατάλογο των κυβερνητικών επιδομάτων που δεν θα τους επιτρέψει την απόκτηση άδειας παραμονής στις ΗΠΑ.
Συνήγοροι των μεταναστών έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο κανονισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια υγεία αποτρέποντας τους μετανάστες από τα να χρησιμοποιούν υγειονομική ή διατροφική βοήθεια την οποία οι ίδιοι ή τα παιδιά τους δικαιούνται.
Άλλα τμήματα της κυβέρνησης Τραμπ έχουν λάβει ή εξετάζουν παρόμοιες προσεγγίσεις για την ποινικοποίηση της χρήσης δημόσιας βοήθειας από τους μετανάστες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε το εγχειρίδιο χρήσης του για εξωτερικές υποθέσεις τον Ιανουάριο του 2018 ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στους διπλωμάτες να αρνηθούν τη χορήγηση βίζας με αιτιολογία το «δημόσιο βάρος». Στο δημοσιονομικό έτος 2018, που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αριθμός των αιτήσεων για βίζα που έλαβαν αρνητική απάντηση με αυτήν την αιτιολογία τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ