«Η στιγμή της νίκης έφτασε και οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησαν. Σήμερα κηρύσσω την έναρξη αυτών των νικητήριων επιχειρήσεων για να απελευθερωθείτε από τη βία και την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.
Ιρακικές, ξένες δυνάμεις και τοπικές ένοπλες πολιτοφυλακές ξεκίνησαν την ανακατάληψης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που σχεδιαζόταν τους τελευταίους μήνες.
Πάντως, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στον Διεθνή Συνασπισμό, Μπρετ ΜακΓκουρκ, κάνει λόγο για «πολύ αβέβαιη επιχείρηση» και τονίζει πως «δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να κάνει το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη».
Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αφού η τρομοκρατική οργάνωση απάντησε με επιθέσεις αυτοκτονίας κοντά στην πόλη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τουλάχιστον 12 «χτυπήματα» μέσα σε πέντε ώρες.
Την ίδια ώρα, ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους.
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια των περίπου 1,5 εκατ. πολιτών που ζουν στη Μοσούλη, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεαστούν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης από το ΙΚ. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εγκλωβιστούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά ή να τεθούν στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών. Δεκάδες χιλιάδες αγόρια, κορίτσια, γυναίκες και άνδρες μπορεί να τεθούν υπό καθεστώς ομηρίας ή να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν.
Ο ΟΗΕ, λοιπόν, επισημαίνει την πιθανότητα χιλιάδες ανθρώπων να «παγιδευτούν» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, διευκρινίζοντας πως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία είναι ευάλωτοι.
«Σύμφωνα με την ένταση και την έκταση των μαχών, περίπου ένα εκατ. ανθρώπων μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο χειρότερο σενάριο», τόνισε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο ώστε οι άμαχοι να μην χάσουν τη ζωή τους.