Φοροαπαλλαγές, επιστροφή επιδομάτων και μέτρα τόνωσης της οικονομίας περιλαμβάνει ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2017 που εγκρίθηκε από τη Βουλή αλλά πιθανότατα θα δημιουργήσει ζήτημα με τις Βρυξέλλες. Ο προϋπολογισμός προϋποθέτει «άνοιγμα» 27 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην ορολογία της Ε.Ε. αυτό σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Προβλέπεται, δηλαδή, ανοιχτή αντιπαράθεση Ρώμης και Βρυξελλών.
Ομως, ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και να πάει στο δημοψήφισμα με το κόμμα ενωμένο. Σήμερα, δέχεται τις έντονες αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας, ενώ έχει απέναντί του το σύνολο των κύριων πολιτικών κομμάτων. «Δεν είμαστε ακόμη καλά, αλλά βαδίζουμε καλύτερα στα δυόμισι τελευταία χρόνια από ό,τι προηγουμένως», δήλωσε ο Ρέντσι, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, που ενδεχομένως να σημάνει και το τέλος της πολιτικής του εξουσίας.
Ο Ρέντσι θέλει να πείσει αριστερούς και αντιευρωπαϊστές ότι δίνει πραγματική μάχη κατά της λιτότητας που ταλανίζει τη χώρα και ότι ο μόνος στόχος τώρα είναι η ανάπτυξη. Ετσι, στο νέο προϋπολογισμό συμπεριέλαβε την κατάργηση των εισπρακτικών εταιριών που έχουν αναλάβει τη συλλογή των προστίμων για τους πολίτες που έχουν οφειλές προς το ιταλικό δημόσιο. Επίσης, τη γερή χρηματοδότηση στην Υγεία και την Παιδεία.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Συγκεκριμένα, θα γίνουν προσλήψεις 2.500 δασκάλων και καθηγητών, καθώς και προσλήψεις 4.000 γιατρών και νοσοκόμων. Στο ταμείο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, την επόμενη χρονιά θα δοθούν δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Στον τομέα της φορολογίας, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα μειωθεί ο φόρος για τις επιχειρήσεις από το 27,5% στο 24% προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Ο Ρέντσι δηλώνει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί στο 1%, όμως αυτές οι εκτιμήσεις είναι πολύ αισιόδοξες, όπως παραδέχονται και παράγοντες της κυβέρνησης. Η οικονομική ανάκαμψη και οι τελευταίες προβλέψεις για την αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος την τοποθετούν στο 0,6%. Το ΔΝΤ περιορίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας στο 0,8%. Το έλλειμμα της Ιταλίας έσπασε το ρεκόρ τον Ιούλιο φθάνοντας στα 2,25 τρισεκατομμύρια ευρώ κι έπεσε λίγο τον Αύγουστο, στα 2,22 τρισ.
Η επόμενη μάχη για το Ρέντσι θα δοθεί στις Βρυξέλλες, καθώς θα πρέπει να πείσει την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό των 27 δισεκατομμυρίων. Ο Ρέντσι έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες ένα μπρα-ντε-φερ με την Κομισιόν ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις. Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει ζητήσει «ευελιξία» από τους αυστηρούς κανονισμούς περί της δημοσιονομικής προσαρμογής, προβάλλοντας τις τεράστιες κρατικές δαπάνες που χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και τις αποζημιώσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του καλοκαιριού στην Κεντρική Ιταλία, αλλά και τα κονδύλια που δαπανώνται για την υποδοχή των προσφύγων. Η Κομισιόν είχε υποσχεθεί μια σχετική πρόβλεψη για τους σεισμούς ώστε να μην υπολογισθούν τελικά στη σχέση ελλείμματος και AΕΠ.
Ο Ρέντσι είχε δηλώσει στην αρχή της χρονιάς ότι η ήττα στο δημοψήφισμα για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγούσε σε παραίτησή του. Ωστόσο, στις τελευταίες συνεντεύξεις του έχει σταματήσει να συνδέει το πολιτικό του μέλλον με το δημοψήφισμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν υπεροχή του «Ναι» απέναντι στο «Οχι». Το μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στα χέρια των πολλών αναποφάσιστων.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου