Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Τζόνσον, το οποίο ελπίζει ότι θα βάλει σε εφαρμογή από φέτος, θα εξεταστούν διάφορα σενάρια για να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους «καλύτερους επιστήμονες του κόσμου».
Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει τον καθορισμό κριτηρίων βάσει των οποίων θα δίνεται σχεδόν αυτόματα μια βίζα ή να μπει τέλος στο όριο για την χορήγηση εκδόσεων θεωρήσεως εισόδου για τα «εξαιρετικά ταλέντα» (2.000 θέσεις αυτή τη στιγμή), εξήγησαν οι υπηρεσίες του σε ένα δελτίο τύπου.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
«Θέλω η Βρετανία να παραμείνει μια παγκόσμια επιστημονική υπερδύναμη και όταν αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επιστήμη και την έρευνα και να διασφαλίζουμε ότι… η επιστημονική κοινότητα θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να εξάγει την καινοτομία μας στον κόσμο» τονίζει ο Μπόρις Τζόνσον.
Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού «αποτελεί ίσως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η σκληρή αλήθεια, είναι ότι το Brexit είναι ένα φρικτό νέο για τη βρετανική επιστήμη» ήταν η αντίδραση, σε ένα δελτίο τύπου, του Τζον Κρεμπς, ερευνητή ζωολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Γνωρίζουμε ότι επιστήμονες από την ΕΕ έχουν ήδη φύγει, ταλαντούχοι νέοι αποφάσισαν να μην έρθουν εδώ και Βρετανοί επιστήμονες έχουν αποκλειστεί από ευρωπαϊκά προγράμματα εξαιτίας του Brexit» υπογράμμισε.