Ερευνα όμως αναμένεται να γίνει, όπως λέει, και για τις κυβερνητικές πτήσεις του Μαδούρο στην Αθήνα, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», τις οποίες μάλιστα συνδέει με ένα «διεθνές δίκτυο διαφθοράς». Ο κ. Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι η ενέργεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο είναι «πάρα πολύ σημαντική» για τον αγώνα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα του και δεν αποκλείει και μια συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας δηλώνει επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα στείλει στην Αθήνα διπλωματικό του εκπρόσωπο. Ο κ. Γκουαϊδό δεν παραλείπει να κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι έξι μήνες μετά την ανακήρυξή του ως μεταβατικού προέδρου, ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία, ενώ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να ανατραπεί ο Μαδούρο και να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη, όπως υποστηρίζει.
Εχουν περάσει έξι μήνες από την ημέρα που ανακηρυχθήκατε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία.
Πιστεύω ότι ένα από τα λάθη που έχουμε κάνει αυτούς τους μήνες, και το λέω κάνοντας και την αυτοκριτική μου, είναι ότι προσπαθούσαμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζουμε μια απάνθρωπη δικτατορία, με περισσότερες δολοφονίες και εξαφανίσεις απ’ όσες είχαν οι δικτατορίες που υπέμειναν η Χιλή και η Αργεντινή. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την έκθεση που συνέταξε η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ. Αυτή ήταν μια επίπονη διαδικασία για τους Βενεζουελάνους, αλλά ήταν και μια περίοδος αγώνα. Αν σκεφτούμε ποιο ήταν το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από έξι μήνες και δούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, είναι προφανής η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί, με τη στήριξη περίπου εξήντα χωρών, που είναι οι πιο σημαντικές Δημοκρατίες στον κόσμο. Με το να έχουμε ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό και τα οποία ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας, αλλά και με ένα καθεστώς που πλέον είναι απομονωμένο. Δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια πότε θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στη Βενεζουέλα, αλλά η πρόθεσή μας είναι αυτό να συμβεί ως επακόλουθο των εσωτερικών αντιθέσεων της δικτατορίας και της πίεσης που ασκούν οι δημοκρατικές δυνάμεις.
Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα ήταν να σας αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έχει πράξει η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Είναι χρήσιμη αυτή η ενέργεια της Ελλάδας;
Θέλω να ευχαριστήσω τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για την απόφασή της. Είναι μια ενέργεια πάρα πολύ σημαντική για τον αγώνα που δίνουμε στη Βενεζουέλα για τις βασικές ελευθερίες που θέλουμε να επανακτήσουμε. Στη χώρα μου έχει συντελεστεί μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της διαφθοράς, που για χρόνια διάβρωσε το πολιτικό σύστημα. Αυτή η στήριξη είναι σημαντική όχι μόνο για τη Βενεζουέλα αλλά και για τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να δράσει σαν μια ομάδα, ώστε η δικτατορία του Μαδούρο να αισθανθεί την πολιτική και διπλωματική πίεση της Ευρώπης. Αυτό θα συμβάλει στο να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ασφαλώς και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ενέργεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Πριν από λίγο καιρό είχατε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη. Τι συζητήσατε; Εξετάσατε την πιθανότητα κάποιας συνάντησης;
Με τον Ελληνα πρωθυπουργό είχαμε μία μακρά επικοινωνία πριν από μερικές εβδομάδες. Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, για τη στήριξη που δίνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στον αγώνα που δίνει η χώρα μας και επίσης για την πιθανότητα να συναντηθούμε κάποια στιγμή, αφού οργανώσουμε το πρόγραμμά μας.
Εσείς θα στείλετε στην Ελλάδα πρεσβευτή, όπως έχετε κάνει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Ναι, δουλεύουμε πάνω σε αυτό, ώστε να έχουμε διπλωματικό εκπρόσωπο στην Αθήνα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει τους επόμενους μήνες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Θα ερευνήσουμε οποιαδήποτε περίπτωση διαφθοράς»
Το κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν στην εξουσία στην Ελλάδα, είχε στηρίξει ανοιχτά τον Νικολάς Μαδούρο. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η στάση;
Υπάρχει ένα πολιτικό κομμάτι στην Ευρώπη και στην Αμερική που για λόγους ιδεολογικούς αρνείται να δει την πραγματικότητα και την αλήθεια.
Η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει ότι παραμονές των ευρωεκλογών και ενώ στην Ελλάδα ακόμη βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είχαν προσγειωθεί στην Αθήνα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Μαδούρο. Πρέπει να ερευνηθεί αυτό το ζήτημα;
Το καθεστώς του Μαδούρο έχει δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο διαφθοράς, που ξεπλένει χρήμα και αγοράζει περιουσίες. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ασχολήθηκα με αρκετές σχετικές έρευνες και χωρίς αμφιβολία το θέμα που αναφέρετε προκαλεί υποψίες και ασφαλώς πρέπει να ερευνηθεί.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα βενεζουελάνικης εφημερίδας, Ελληνες πολιτικοί έχουν χρηματοδοτηθεί από το καθεστώς της Βενεζουέλας. Πρέπει αυτές οι καταγγελίες να ερευνηθούν;
Θα ερευνήσουμε οποιαδήποτε περίπτωση διαφθοράς που έχει ξεκινήσει από τη Βενεζουέλα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα;
Θα ερευνήσουμε όλες τις περιπτώσεις. Σκεφτείτε ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον θάνατο, λόγω της διαφθοράς και επειδή κάποιοι χρησιμοποίησαν τα χρήματα των Βενεζουελάνων για να τα δώσουν στο εξωτερικό.
«Ο Μαδούρο πρέπει να αισθανθεί όλη την πολιτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Ευρώπης»
Ενας ακόμη διάλογος ανάμεσα στο καθεστώς του Μαδούρο και την αντιπολίτευση πραγματοποιήθηκε στα νησιά Μπαρμπάντος, χωρίς όμως και πάλι κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αποφάσισε να εντάξει και πάλι τη χώρα στο Παναμερικανικό Σύμφωνο Αμοιβαίας Επέμβασης (TIAR), μια συμφωνία που υπεγράφη το 1947 στη Βραζιλία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την οποία η Βενεζουέλα είχε αποχωρήσει το 2013. Σε αυτή τη συμφωνία συμμετέχουν 15 χώρες της αμερικανικής ηπείρου και δίνει δυνατότητα, μεταξύ άλλων, ακόμη και για κοινή στρατιωτική επέμβαση αν μια χώρα-μέλος «δεχθεί ένοπλη επίθεση». Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η παλαιά συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
Τι περιμένετε από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα; Πρέπει να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο;
Πρέπει ο Μαδούρο να αισθανθεί όλη την πολιτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Ευρώπης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να εκδημοκρατιστεί η Βενεζουέλα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο το μόνο που πετυχαίνει με τον διάλογο είναι να κερδίζει χρόνο. Ωστόσο, ως αντιπολίτευση συμμετέχετε ξανά σε διάλογο με το καθεστώς στα νησιά Μπαρμπάντος.
Εμείς έχουμε συμμετάσχει σε πολλές προσπάθειες για διάλογο. Μόνοι μας ή με διεθνή μεσολάβηση. Το αποτέλεσμα σε όλες αυτές τις προσπάθειες υπήρξε πάντοτε το ίδιο. Το καθεστώς αύξανε τον αυταρχισμό του και την καταπίεση. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε καμία δυνατότητα που να μας επιτρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε την πολιτική πορεία που έχουμε παρουσιάσει στον λαό ούτε και καμία διέξοδο, αν αυτή μπορεί να μας οδηγήσει αποτελεσματικά στο τέλος του σφετερισμού της εξουσίας από τον Μαδούρο, σε μια μεταβατική κυβέρνηση και σε ελεύθερες εκλογές.
Με τη συμμετοχή της Βενεζουέλας, στο Παναμερικανικό Σύμφωνο Αμοιβαίας Επέμβασης, που αποφάσισε η Εθνοσυνέλευση της χώρας σας, ανάβει το πράσινο φως ώστε να υπάρξει ακόμη και στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της κρίσης;
Εχουμε αναζητήσει επίμονα μια ειρηνική διέξοδο, αλλά δεν θα απορρίψουμε το δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε όλους τους νόμιμους τρόπους που έχουμε, ώστε να συντριβεί οριστικά η δικτατορία στη Βενεζουέλα.
«Κάθε μέρα πεθαίνουν παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία»
Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Βενεζουέλα; Υπάρχει φτώχεια, υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα;
Κάθε μέρα πεθαίνουν παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία, από ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή από υποσιτισμό. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τους ενήλικες. Εχουμε τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στους δρόμους ούτε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού.
Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι και αυτό με την ηλεκτρική ενέργεια που αναφέρετε.
Τον περασμένο Μάρτιο η χώρα είχε μόνο για 7 μέρες ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι διακοπές ρεύματος συνεχίζουν να είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που έχει την τρίτη υδροηλεκτρική δύναμη στον κόσμο, τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού. Από το 2014 το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 50%. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο και από πέρυσι αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού. Τέσσερα εκατ. Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η φτώχεια έχει αυξηθεί κατά 90% και περισσότερο από το 65% των πολιτών αντιμετωπίζει απόλυτη φτώχεια. Ο Νικολάς Μαδούρο έχει την απόλυτη ευθύνη για όλα αυτά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής