Η αλήθεια είναι ότι πολλά ζευγάρια Δανών έμπαιναν στον πειρασμό επειδή η διαδικασία του διαζυγίου ήταν σκανδαλωδώς απλή: Αρκούσε η συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας από τους συζύγους και ο γάμος ήταν παρελθόν!
Θέλοντας να βάλει φρένο στη φαστ-τρακ διαδικασία διάλυσης οικογενειών, που πέρα από ανθρώπινο είχε και οικονομικό κόστος (αγορά ή ενοικίαση νέου σπιτιού, απομάκρυνση παιδιών από σχολεία ή παιδικούς σταθμούς, επιβάρυνση του συστήματος υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, συνεχείς προστριβές κ.λπ.), η προηγούμενη κυβέρνηση της Δανίας έφερε λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου (που ανέδειξαν πρωθυπουργό την 41χρονη Σοσιαλίστρια πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν, επίσης διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών) μια ρηξικέλευθη αλλαγή στο καθεστώς του συναινετικού διαζυγίου.
Εδώ και λίγο καιρό το ανδρόγυνο στη Δανία δεν μπορεί πλέον να χωρίσει με ένα κλικ στο ίντερνετ, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουν υποχρεωτικά να τα βρουν επί 3 μήνες, συζητώντας μεταξύ τους και παρακολουθώντας ειδικές συνεδρίες από οικογενειακούς συμβούλους. Το τελευταίο είναι αυστηρά υποχρεωτικό για γονείς με ανήλικα τέκνα, ενώ το ίδιο νομοσχέδιο επιτάσσει στους συζύγους να συμφωνήσουν εκ των προτέρων μια αρμονική σχέση μετά το διαζύγιο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά.
Αυτές τις μέρες η εφημερίδα Politiken αποκάλυψε ότι οι 68 από τους 98 δήμους της Δανίας προσφέρουν ήδη προγράμματα ψυχολογικής στήριξης σε ζευγάρια με προβλήματα, με στόχο να σώσουν τις οικογένειες αλλά και τα… ταμεία τους από πρόσθετες δαπάνες για στεγαστικά επιδόματα και υπηρεσίες.
Κέιτ Μίντλετον: Αυτό είναι το «πονηρό» μυστικό της - Έτσι κρατά «ζωντανό» το γάμο της με τον Ουίλιαμ
Σε άλλες εποχές αυτού του είδους ο «κρατικός παρεμβατισμός» στην ιδιωτική ζωή των πολιτών θα καταγγελλόταν ως οπισθοδρομικός. Τώρα όμως το σύνολο του πολιτικού κόσμου τον καλωσόρισε, με εξαίρεση το μικρό κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, που τον χαρακτήρισε «υπερβολικό».
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι το μέτρο δεν πρόκειται να σώσει βαριά προβληματικές οικογένειες, με κρούσματα ψυχικής ή σωματικής βίας. Στην πράξη όμως έχει ήδη πείσει αρκετά ζευγάρια να το ξανασκεφτούν. Ο δήμος του Ρίνσεπινγκ-Σκιέρν, που ξεκίνησε δωρεάν προγράμματα οικογενειακών συμβουλών από το 2011, υποστηρίζει ότι τα διαζύγια στην περιοχή μειώθηκαν κατά 17% και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι προσφεύγουν στη βοήθειά του.
«Τα ποσοστά διαζυγίων στον δυτικό κόσμο κυμαίνονται πλέον στο 25%-50%. Αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος σε χρήμα και ανθρώπινο πόνο. Η ατομική θεραπεία είναι πανάκριβη. Αν θέλουμε πράγματι να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, πρέπει να συνεργαστούμε σε επίπεδο κράτους, δήμων και επιστήμης για να δούμε κάποια στιγμή χειροπιαστά αποτελέσματα», τόνισε ο Μάρτιν Χαλντ, ψυχολόγος και βοηθός καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη… δυστυχισμένη Ελλάδα της κρίσης σημειώθηκε ρεκόρ διαζυγίων το 2017 (εκδόθηκαν 19.190 έναντι 11.013 του 2016) με τη διαδικασία να απλουστεύεται ακόμη περισσότερο από το 2018. Αρκεί πλέον η δήλωση δύο πληρεξούσιων δικηγόρων ενώπιον συμβολαιογράφου και το συναινετικό διαζύγιο α λα ελληνικά μπορεί να εκδοθεί σε… 12 ημέρες- υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από την τέλεση του γάμου.
Από την έντυπη έκδοση