Η βουλγαρική κυβέρνηση συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, μετά τη διακίνηση, μέσω μιας ρωσικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτών των φορολογικών στοιχείων. Η Σόφια εκτιμά ότι η επίθεση αυτή στην Εθνική Υπηρεσία Εισοδήματος (NRA) ενδέχται να συνδέεται με την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Αποκαλύφθηκε χθες, αφού ένα πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι είναι Ρώσος πολίτης, παντρεμένος με Βουλγάρα, επικοινώνησε με τοπικά μμε και τους πρόσφερε πρόσβαση στα κλεμμένα στοιχεία.
Η επίθεση “προήλθε από το εξωτερικό” και “πλήττει την εθνική ασφάλεια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ, αφού πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν την Δευτέρα έναν όγκο δεδομένων (περίπου 11 γιγαμπάιτ) που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Βουλγαρία.
“Η κυβέρνηση έλαβε μια σημαντική απόφαση αναφορικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το e-mail (σ.σ. μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα αρχεία) είναι ρωσικό”, πρόσθεσε ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθέως ευθύνες στη Μόσχα.
Σύμφωνα με βουλγαρικά μμε, η διαρροή αφορά ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς μητρώου, το ύψος του εισοδήματος και των φόρων των πολιτών τα στοιχεία των οποίων υποκλάπησαν. Η εφημερίδα 24 Chasa ανέφερε ότι ένα αρχείο που της στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιείχε περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο αριθμούς μητρώου και άλλα στοιχεία. Άλλα μμε ανέφεραν ότι τα αρχεία χρονολογούνταν από το 2007.
Ο υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ εκτίμησε ότι από την κυβερνοπειρατεία κλάπηκε περίπου το 3% της βάσης δεδομένων των φορολογικών υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν δεν ήταν απόρρητα και δεν τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα. Μολονότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν “καταστροφή” και “πληροφορικό Τσερνόμπιλ” τη διαρροή αυτήν, ο Γκοράνοφ υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας ότι τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες. Παραδέχτηκε όμως ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του υπουργείου, η επίθεση έγινε στις 29 Ιουνίου και είχε ως στόχο τον έναν από τους 60 σέρβερ των φορολογικών υπηρεσιών. Αξιωματούχοι εικάζουν ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας στο σύστημα για τη συμπλήρωση και κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων από το εξωτερικό.