Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «παρά το γεγονός ότι η αυστηρότητα των διατυπώσεων τόσο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όσο και των όσων διαλαμβάνονται σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ομιλούν από μόνα τους, εκείνο που θα ήθελα να αναδείξω είναι πως έχουμε περάσει από την ισχυρή φραστική, στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατόπιν δικού μας αιτήματος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων. Το προσχέδιο των συμπερασμάτων, δεν μας ικανοποίησε και εκφράσαμε εξαρχής την αντίθεσή μας, αρχίζοντας νέο γύρο προσπαθειών.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
H ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα στοχευμένης και μεθοδικής δουλειάς μηνών, σοβαρής προεργασίας και συντονισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας.
Στην ουσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ρητά υιοθέτησε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν σοβαρό αρνητικό και άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Oι διάφορες δράσεις και διαδικασίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τα προενταξιακά κονδύλια, οι πολιτικοί και άλλοι υψηλού επιπέδου διάλογοι κλπ, η πρόοδος δηλαδή σε όλα αυτά, εξαρτάται πλέον από το πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Κύπρο.
Η χθεσινή απόφαση, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Έχει δηλαδή διπλό σκοπό, αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς Τουρκίας, καθώς και αποτροπή κλιμάκωσης».
Υποστήριξε δε πως τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός: «Επιθυμία μας είναι να τερματισθούν οι όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ».