Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει ένα από τα θύματα (με τα αρχικά Ξ.Μ.) του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, για την ηθική βλάβη που υπέστη από την εκδικητική απόλυση αλλά και για τις οφειλές από τις υπερωρίες που δεν πληρωνόταν. Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι υπήρξαν συστηματικές σεξουαλικές επιθέσεις από τον Γκονζάλες σε εργαζόμενες, και μάλιστα κάνει λόγο για φέρεσθαι δημοσίου λειτουργού της χώρας του, που είναι αντίθετο προς κάθε έννοια ανδρικής αξιοπρέπειας, χωρίς ίχνος σεβασμού της αξίας της γυναίκας, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του.
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το δικαστήριο, που η απόλυσή της κρίνεται «καταχρηστική» συνδέοντάς τη με λόγους εκδίκησης, όπως αναφέρει, επειδή η υπάλληλος είχε καταγγείλει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις. Στην ίδια απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά και στον ρόλο που έπαιξε ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, και στην προσπάθεια που κατέβαλε για να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις και την απόπειρα βιασμού, προκειμένου να μην πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε την εξουσία!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η υπάλληλος της πρεσβείας υπέστη εκφοβισμό από τον επόμενο πρέσβη Φαρίντ Φερνάντες, που την απέλυσε για να την εκδικηθεί. Το δικαστήριο, μάλιστα, αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι παρέμεναν στην πρεσβεία και μετά το τέλος του ωραρίου τους, χωρίς να πληρώνονται για τις υπερωρίες! Υπενθυμίζεται ότι συνολικά τέσσερις γυναίκες εργαζόμενες της πρεσβείας (μεταξύ των οποίων και κόρη πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον εκλεκτό του Μαδούρο, από το φθινόπωρο του 2012, ενώ το μαρτύριό τους φέρεται να κράτησε μέχρι τον Ιούνιο του 2013, που απομακρύνθηκε τελικά από την πρεσβεία.
Τρία από τα θύματα του πρώην πρέσβη απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015, με τη δικαιολογία ότι είχαν… «μειωμένη απόδοση στην εργασία τους», ενώ μία υπάλληλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές που έκριναν την υπόθεση έβαλαν στο «κάδρο» και τον πρωθυπουργό, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι απολύσεις έγιναν με καθυστέρηση, μετά τις δύο εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, προκειμένου να μη συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο και να μη διαταραχθούν τα κομματικά και πολιτικά συμφέροντα του κ. Μαδούρο και του κ. Τσίπρα, από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, μιας και η Βενεζουέλα αποτελούσε μία εκ των χωρών – πολιτικών αναφορών του σημερινού πρωθυπουργού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όταν ζητούσε την αθόρυβη απομάκρυνση του Γκονζάλες
Στην απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά και στην επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας στον Νικολάς Μαδούρο, με κανόνες εμπιστευτικότητας, μέσω της οποίας του ζητούσε να απομακρύνει αθόρυβα τον πρέσβη για να μην πληγούν τα πολιτικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε εκείνη την επιστολή, τη γνησιότητα της οποίας ουδέποτε διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτική ωριμότητα» που επέδειξαν τα θύματα επειδή δεν δημοσιοποίησαν το σκάνδαλο.
Ο Τραμπ στερεί τη φύλαξη της Secret Service από τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Μπόλτον και τον αποκαλεί «ηλίθιο»
«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σ’ εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδος, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας στην επίμαχη επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο.
Στην απόφασή τους οι δικαστές φέρεται να αναφέρουν πως είχε προηγηθεί συνάντηση στην Αθήνα του Αλέξη Τσίπρα με τον προηγούμενο πρέσβη της Βενεζουέλας, Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γερμανία, όπου είχε μετατεθεί, προκειμένου να μεσολαβήσει για την επίλυση του προβλήματος. Στη συνάντηση αυτή, όπως φέρεται να επισημαίνουν οι δικαστές, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε την επίμαχη επιστολή, προκειμένου να φθάσει στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο. Στη συνάντηση βρέθηκαν επίσης ο Νίκος Παππάς και ο πρώην υπουργός Κώστας Ησυχος. Ο κ. Τσάβες Σαμούδιο βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και προσπάθησε να μεσολαβήσει προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρέσβης-σάτυρος και να δοθεί ένα τέλος στη φρίκη που ζούσαν οι εργαζόμενες. Ο κ. Τσάβες, μάλιστα, σε επιστολή του, που έστειλε στις 1/9/2016, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και στο δικαστήριο, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παρέμβαση του Μαδούρο, καθώς «επρόκειτο για ένα ζήτημα που, κατά τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να έχει συνέπειες στη δουλειά που έκανε χρόνια για να ανέβει στην εξουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ο κ. Σαμούδιο εγγυήθηκε επίσης για την αποδοτικότητα και το ήθος των υπαλλήλων που απέλυσε ο επόμενος πρέσβης.
Οπως υποστηρίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εργαζόμενες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς ζητούσαν επίμονα να μην καταγγείλουν το σκάνδαλο, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιότητα και να μην πληγεί το κόμμα της Αριστεράς. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα το μαρτύριο των εργαζομένων να συνεχιστεί για περίπου έξι μήνες.
«Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν καθημερινό φαινόμενο»
Η συγκεκριμένη υπάλληλος της πρεσβείας, που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, είχε περιγράψει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής τον εφιάλτη που έζησε για μήνες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και την απόπειρα βιασμού της, μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. «Την τρίτη ημέρα μετά την άφιξη του κ. Γκονζάλες κατέβηκε ο ίδιος στην κουζίνα για πρωινό και μαζί με την “καλημέρα” που μου απηύθυνε μου χάιδεψε τα μαλλιά και το χέρι του κατευθύνθηκε μέχρι και το στήθος».
Η εργαζόμενη περιγράφει τον τρόπο που γλίτωσε τον βιασμό, όπως λέει. «Ενα μεσημέρι που ήρθε ο κ. Γκονζάλες έφαγε και μετά με κάλεσε στην κρεβατοκάμαρά του. Εκεί με περίμενε φορώντας μόνο το εσώρουχό του και αφού μου έδωσε ένα μπουκαλάκι με λάδι, μου ζήτησε να του κάνω μασάζ. Του απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στα καθήκοντά μου. Τότε εκείνος σηκώθηκε, άρχισε να με θωπεύει και να μου ζητάει να κάνουμε σεξ. Εγώ άρχισα να φωνάζω, τον έσπρωξα και τότε εμφανίστηκε η αδερφή του, η οποία άκουσε τις φωνές. Αμέσως βρήκα ευκαιρία και έφυγα. Από εκεί και πέρα η σεξουαλική παρενόχληση ήταν καθημερινό φαινόμενο. Προσπαθούσα να τον αποφεύγω και να μη μένω μόνη μαζί του. Με απειλούσε ότι, αν δεν αποδεχθώ την επιθυμία του να έχουμε ερωτική επαφή, θα χάσω τη δουλειά μου».
Η επιχείρηση διάψευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να διαψεύσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για την υπόθεση των σεξουαλικών επιθέσεων του Βενεζουελανού πολιτικού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε κάνει λόγο για «κιτρινισμό» και είχε υποστηρίξει (στις 17/5/2016) ότι η υπόθεση ήταν δήθεν σε γνώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που υποτίθεται ότι δεν έκανε τίποτα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίσταντο οι εργαζόμενες, καθώς οι ίδιες δεν είχαν κάνει καμία καταγγελία στην Ελλάδα, γεγονός που παραδέχεται, άλλωστε, και ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Μαδούρο, όπου κάνει λόγο για «πολιτική ωριμότητα» που επέδειξαν που δεν το κατήγγειλαν. Την πλήρη άγνοια του ΥΠΕΞ για την υπόθεση, που απέκρυψαν επιμελώς κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει και ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος στην επιστολή του αναφέρει ξεκάθαρα πως «δεν υπήρχε εμπλοκή των ελληνικών Αρχών που δεν γνώριζαν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πρεσβεία».
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή 70 βουλευτές της αντιπολίτευσης, υποστήριζε προκλητικά (στις 13/6/2016) και χωρίς να διεξαγάγει καμία έρευνα, ότι δεν διαπιστώθηκε «καμία σχετική καταγγελία», ενώ έφθασε στο σημείο να επιτεθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανέδειξαν το σκάνδαλο. «Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες που γίνονται θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, αλλά και από την “κακοποίηση” που δέχονται από ορισμένα ΜΜΕ αμφιβόλου ποιότητας, εγκυρότητας και δημοσιογραφικής ηθικής για πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε υποκριτικά ο κ. Κουρουμπλής. Προκλητική όμως ήταν και η εκκωφαντική σιωπή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Η απόφαση του δικαστηρίου που αναγνωρίζει ότι υπήρξαν σεξουαλικές επιθέσεις σε εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και ότι απολύθηκαν εκδικητικά γκρεμίζει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο συγκάλυψε το έγκλημα αλλά εκ των υστέρων ισχυρίστηκε προκλητικά ότι επρόκειτο για fake news.
Η αποζημίωση για ηθική βλάβη και η (μη) υπογραφή Κατρούγκαλου
Το Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε στη γυναίκα που εργάστηκε στην πρεσβεία της Βενεζουέλας χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την εκδικητική απόλυσή της και για τις υπερωρίες που δεν πληρώθηκε για μήνες. Ωστόσο, για να εκτελεστεί η απόφαση πρέπει, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις στις οποίες αντίδικος είναι ξένο κράτος, να υπογράψει σχετικό έγγραφο ο υπουργός Εξωτερικών. Παρότι η δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί εδώ και εβδομάδες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτό) δεν είχε υπογράψει, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να προστατεύει το καθεστώς του Μαδούρο, μπλοκάροντας ουσιαστικά την αποζημίωση του θύματος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής