Το ανησυχητικό αυτό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του φιλικού του Fox News, δείχνοντας να ταλαντεύεται για το αν πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της στρατιωτικής επέμβασης, όπως τον προτρέπουν ο σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον και άλλα «γεράκια» της Ουάσιγκτον.
«Κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε εκτός από το έσχατο. Υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να κάνουμε αυτό το έσχατο», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, μη κρύβοντας ότι πιέζεται να υιοθετήσει μια επιλογή με τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους. Συνεχίζοντας, ο Τραμπ τόνισε ότι κάποιες επιλογές που συζητούνται «είναι τόσο σκληρές ώστε δεν θέλει καν να τις αναφέρει (!)», προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάτι πρέπει να γίνει για να εξέλθει η Βενεζουέλα από το επικίνδυνο χάος». Αφού επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στον «γενναίο» Χουάν Γκουαϊδό, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι ο Νικολάς Μαδούρο αποδεικνύεται «σκληρός παίκτης».
Εξαιτίας της Βενεζουέλας οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε χθες από το Ουζμπεκιστάν ότι οι θέσεις των δύο δυνάμεων είναι απολύτως ασύμβατες, αλλά η Μόσχα είναι πάντοτε έτοιμη για συνομιλίες. «Είπα στον Αμερικανό ομόλογό μου κ. Πομπέο (σ.σ.: την Τετάρτη) ότι η αμερικανική προσέγγιση δείχνει έλλειψη σεβασμού στο λαό της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αποκαλύπτοντας ότι προ του ενδεχομένου αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα η Μόσχα σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μπλοκ χωρών για την αντιμετώπιση τέτοιων σχεδίων. Επίσης, διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι ο Μαδούρο σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη χώρα και η Ρωσία τον απέτρεψε.
Εν τω μεταξύ, η αδυναμία του Χουάν Γκουαϊδό να συσπειρώσει ικανό αριθμό υψηλόβαθμων στρατιωτικών που θα ανατρέψουν το καθεστώς Μαδούρο προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον.
Ο αναγνωρισμένος από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλες 50 χώρες, αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, απέτυχε την Πρωτομαγιά να συγκεντρώσει τη λαοθάλασσα 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που ήλπιζε, με αποτέλεσμα χθες να προτείνει την κήρυξη κυλιόμενης γενικής απεργίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να γονατίσει το μπολιβαριανό καθεστώς.
Σύμφωνα με τις αντιπολιτευόμενες ΜΚΟ, PROVEA και ΟVCS (Βενεζουελάνικο Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων), τουλάχιστον 4 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων και 130 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών της Τρίτης, όταν ο Γκουαϊδό κάλεσε το στρατό και το λαό να ανατρέψουν τον Μαδούρο, από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στα περίχωρα του Καράκας.
Ο πρώτος νεκρός είναι ο 24χρονος Σάμουελ Ενρίκε Μέντες, που σύμφωνα με μαρτυρίες δολοφονήθηκε από παρακρατικούς «κολεκτίβος» του Μαδούρο στην ομόσπονδη πολιτεία Αράγουα. Αργότερα ανακοινώθηκε η δολοφονία στο Καράκας της 27χρονης Χουρουμπίτ Ραουσέο Γκαρσία από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ η δημοσιογράφος Γκρεγκόρια Ντίαζ έγραψε στο twitter ότι χθες Πέμπτη εξέπνευσε ένας 16χρονος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα την Τρίτη στην Αράγουα. Το επιβεβαίωσε η OVCS, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει και τέταρτος νεκρός. Πρόκειται για ένα αγόρι 14 ετών που τραυματίστηκε θανάσιμα την Πρωτομαγιά στο προάστιο του Καράκας Αλταμίρα, θεωρούμενο προπύργιο της αντιπολίτευσης.
Ελάχιστοι στρατιωτικοί -κυρίως χαμηλών βαθμίδων- ακολούθησαν τον Γκουαϊδό στο προνουντσιαμέντο της Τρίτης, αλλά φαίνεται πως ούτε ο ίδιος ο Μαδούρο θεωρεί δεδομένη τη νομιμοφροσύνη του στρατεύματος. Γι’ αυτό τέθηκε χθες επικεφαλής μιας ασυνήθιστης πορείας 4.500 αξιωματικών στο Καράκας, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Αμυνας, Βλαντιμίρ Παδρίνο, και άλλα επιτελικά στελέχη.
Έλον Μασκ: Το Ιράν διαψεύδει ότι ο εκπρόσωπός του στον ΟΗΕ συνάντησε τον δισεκατομμυριούχο
Ηταν μια επικοινωνιακή «απάντηση» σε ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Ανώτατο Δικαστήριο και αντιπροσώπους του Γκουαϊδό, για να λάβουν εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθούν αν αυτομολήσουν από τον Μαδούρο.
Εν τω μεταξύ, το Μεξικό (η μεγαλύτερη λατινοαμερικανική χώρα που αρνείται να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό) κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αποφύγουν τη βία και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Λόπες βρήκε καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία
Η κρυφή ελπίδα πολλών αντιφρονούντων στη Βενεζουέλα παραμένει ο Λεοπόλδο Λόπες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια πότε σε ένα κελί φυλακής και πότε «φυλακισμένος» στο σπίτι του, αφού η ποινή του έχει μετατραπεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η Βενεζουέλα, ο Λόπες βγήκε από το σπίτι του συνοδευόμενος από στρατιώτες που έχουν προσχωρήσει στην αντιπολίτευση κι εμφανίστηκε σε συγκεκριμένα σημεία του Καράκας, μαζί με τον Χουάν Γκουαϊδό, ενώ τώρα φιλοξενείται στην ισπανική πρεσβεία. Η επανεμφάνιση του Λόπες, με το ρίσκο να συλληφθεί και να φυλακιστεί πάλι, σημαίνει πως η αντιπολίτευση ανασκουμπώνεται ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια του Γκουαϊδό να ηγηθεί μιας νέας εξέγερσης.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει δώσει καταφύγιο στον Λόπες –ο οποίος μαζί με την οικογένειά του διαμένει στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στη Βενεζουέλα, Χεσούς Σίλβα Φερνάντες– ωστόσο σύντομα θα αντιμετωπίσει δίλημμα, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του Νικολάς Μαδούρο. Αν και η Μαδρίτη έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δεν έχει διακόψει τους δεσμούς με το καθεστώς Μαδούρο. Παρόλα αυτά, ο Λόπες αισθάνεται ασφάλεια κοντά στους Ισπανούς, καθώς η χώρα έχει χορηγήσει υπηκοότητα στους γονείς του, μαζί με άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και πολίτες που έφυγαν κυνηγημένοι από τη Βενεζουέλα (οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου τον τελευταίο χρόνο στην Ισπανία έχουν κατατεθεί από πολίτες της Βενεζουέλας).
Ο 48χρονος Λεοπόλδο Λόπες Μεντόσα είναι οικονομολόγος, με μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Ο Λόπες ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως πολέμιος του Ούγο Τσάβες και το 2000 μαζί με άλλους νεαρούς πολιτικούς ίδρυσε το κόμμα Πρώτα Δικαιοσύνη με σκοπό να πολεμήσει τον τσαβισμό.
Το 2009 ίδρυσε μια νέα παράταξη, τη «Λαϊκή Βούληση» και συσπείρωσε όλες τις πολιτικές ομάδες που μάχονταν τον Νικολάς Μαδούρο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου