Τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά συστήματα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων.
Η Τουρκία είναι τόσο εταίρος στην παραγωγή των F-35 όσο και επίδοξος αγοραστής. Έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από τους S-400, όμως λέει πως δεν έχει λάβει απάντηση από αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 δεν έχουν σκεφτεί καλά ολόκληρη τη διαδικασία και πως οι σύμμαχοι της Άγκυρας δεν λαμβάνουν υπόψη τις αμυντικές ανάγκες της.
«Ασφαλώς δεν θα παραμέναμε σιωπηλοί για το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά μας στην άμυνα και για τις απόπειρες να μας πλήξουν εκεί που πονάμε», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτό είναι το είδος της διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία για τους S-400 στην οποία καταλήξαμε με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
«Τώρα μας υποβάλλουν σε μια παρόμοια αδικία –ή μάλλον μας την επιβάλλουν– για τα F-35… Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ένα πρόγραμμα για τα F-35 από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία, είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει πλήρως», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία εργάζεται επίσης με ταχύτητα για να αναπτύξει τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα.
Τα σχόλια του Ερντογάν, που αποτελούν την εντονότερη μέχρι τώρα απάντησή του στις προειδοποιήσεις πως η Τουρκία μπορεί να αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, έγιναν μια ημέρα αφού συζήτησε την αγορά των S-400 και την πρόταση για τη δημιουργία τουρκο-αμερικανικής ομάδας εργασίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.