Ο στόχος των τουριστών: να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη Σρι Λάνκα, όπου την Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, περισσότεροι από 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις.
Οι επιθέσεις αυτές, εναντίον τεσσάρων ξενοδοχείων και τριών εκκλησιών, ρίχνουν βαριά σκιά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας που βρισκόταν σε φάση απογείωσης. Μάλιστα, πρόσφατα, ένας τουριστικός οδηγός είχε χαρακτηρίσει τη Σρι Λάνκα “προορισμό της χρονιάς” για το 2019.
Μεταξύ των νεκρών είναι και περίπου 30 αλλοδαποί.
Ο Μάρτιν Έβεστ, ένας Γερμανός καθηγητής, 44 ετών, έφτασε στο νησί πριν από μερικές ημέρες για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και τη 12χρονη κόρη τους. Μετά τις επιθέσεις “θέλουμε να φύγουμε το συντομότερο”, είπε. “Αλλά η πρεσβεία μας δεν μπορεί να μας βοηθήσει, λόγω της αργίας, η αεροπορική εταιρεία λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και το ξενοδοχείο μας δεν μας πρόσφερε καμία βοήθεια”, σχολίασε.
“Η κατάσταση είναι δύσκολη. Είμαστε εύκολοι στόχοι, μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.
Τα τρία ξενοδοχεία που στοχοθετήθηκαν, το Cinnamon Grand, το Shangri-La και το Kingsbury, έκλεισαν μέχρι νεωτέρας.
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Ο 33χρονος Πακιστανός Κασίφ Άλι ήταν τυχερός: ήθελε να μείνει στο Cinnamon Grand μαζί με την οικογένειά του, αλλά δεν βρήκαν δωμάτιο. “Θέλαμε να ταξιδέψουμε στη χώρα, αλλά τώρα φοβόμαστε”, ομολόγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι όσα συνέβησαν του θύμισαν παρόμοια γεγονότα στη χώρα του. “Είμαστε εδώ για να γλιτώσουμε απ’ όλα αυτά. Θέλαμε να ξεκουραστούμε, χωρίς να μένουμε όλη την ημέρα στο ξενοδοχείο. Τώρα περιμένουμε μέχρι να φύγουμε, αυτές οι διακοπές χάλασαν”, είπε η κουνιάδα του, Σόμπια Σαμρίν.
Η αγωνία είναι ολοφάνερη στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία πολυτελείας του Κολόμπο. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και ένοπλοι φρουροί έχουν πάρει θέση στην είσοδο για να εμποδίσουν κάθε εξωτερική εισβολή.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη Σρι Λάνκα, προειδοποιώντας όσους θέλουν να επισκεφθούν το νησί για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις. Άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιρλανδία, κάλεσαν τους πολίτες τους να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Ο Μόρις Μπέρναρντ, ταξιδιωτικός πράκτορας στη Σρι Λάνκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ένα τέταρτο των πελατών της εταιρείας του ακύρωσαν ή ανέβαλαν το ταξίδι τους, εξηγώντας ότι φοβούνται.
“Το μοναδικό γκρουπ που περιμέναμε να έρθει αργότερα αυτόν τον μήνα, ακύρωσε το ταξίδι. Ήταν 13 άνθρωποι από την Ινδία που είπαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς”, είπε ένας άλλος ταξιδιωτικός πράκτορας, ο Σαμάν Παλίτα.
Οι επιπτώσεις των επιθέσεων, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι η πολυτιμότερη πηγή εισοδήματος. Η οικονομία της Σρι Λάνκα καταβαραθρώθηκε από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, όμως από το 2009 και μετά άρχισε και πάλι να ανακάμπτει. Από το 2016 η Σρι Λάνκα δέχεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, από 448.000 το 2009.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet χαρακτήρισε τη Σρι Λάνκα προορισμό της χρονιάς για το 2019, πλέοντας το εγκώμιο των ναών, της πλούσιας βλάστησης, των θαλάσσιων σπορ αλλά και των φιλόξενων κατοίκων.
Πολλοί επισκέπτες, ακόμη και αυτοί που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Σρι Λάνκα, μπορεί να χρειαστούν αρκετό χρόνο μέχρι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους. “Συνήθως μένω στα ξενοδοχεία που χτυπήθηκαν, μάλλον ήμουν πολύ τυχερός… Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα εδώ”, παραδέχτηκε η Αυστραλέζα Μανίκ Κόρτελινγκ. “Αλλά η Σρι Λάνκα θα ανακάμψει. Έχουν ήδη περάσει φριχτές εποχές”, επισήμανε.