Είχε διαβάσει το ποίημα του κατά τη διάρκεια της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής του το 2016 προκαλώντας μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου. Εν μέσω της κρίσης η Μέρκελ χαρακτήρισε το ποίημα ως «σκοπίμως επιβλαβές». Αργότερα ισχυρίστηκε ότι μετάνιωσε για την συγκεκριμένη αναφορά.
Τώρα ο κωμικός ισχυρίζεται ότι η δήλωση της καγκελαρίου αποτελεί «νομική εκτίμηση», η οποία ισούται με «προκατάληψη». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Μπέμερμαν, βρίσκεται εκτός των αρμοδιοτήτων της και συνεπώς εκτός και του νόμου. Απαίτησε μάλιστα από την καγκελάριο να ανακαλέσει.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το 2016 ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του Μπέμερμαν κάνοντας χρήση του γερμανικού νόμου, γνωστού ως «lèse-majesté», ο οποίος απαγορεύει την εξύβριση ηγετών από άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων Μπέμερμαν είχε αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα απολάμβανε την σεξουαλική επαφή με μια κατσίκα.
Η δίωξη κατά του κωμικού στη συνέχεια έπαψε και το νόμος «lèse-majesté» αφαιρέθηκε από την εθνική νομοθεσία.
Παρ΄όλα αυτά o Ερντογάν είχε μεγαλύτερη επιτυχία με μια πολιτική αγωγή εναντίον του Μπέμερμαν, όταν το 2017 ένα περιφερειακό δικαστήριο στο Αμβούργο απαγόρευσε στον κωμικό να διαδώσει τις σεξουαλικές στροφές του ποιήματος. Άλλοι στίχοι, ανάμεσα σε αυτούς και ορισμένοι που χαρακτήριζαν τον Ερντογάν δειλό, ωστόσο δεν απαγορεύτηκαν.
Όπως αναφέρει το Der Tagesspiegel το δικαστήριο του Βερολίνου θα εκδώσει την αποφασίσει του αναφορικά με την υπόθεση Μπέμερμαν-Μέρκελ στις 16 Απριλίου.