Ο επικεφαλής της κομητείας Ρόκλαντ Εντ Ντέι σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει να ισχύει από τα μεσάνυκτα της Τρίτης (τοπική ώρα) και θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες ή μέχρι να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς τα ανεμβολίαστα παιδιά. Εξάλλου διευκρίνισε ότι δημόσιοι χώροι θεωρούνται όλα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
Η απαγόρευση αυτή αποτελεί το πιο ακραίο μέτρο που έχει ανακοινωθεί ως τώρα στις ΗΠΑ μετά την επανεμφάνιση της ιλαράς σε πολλές πολιτείες, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, το Ιλινόι, το Τέξας και η Ουάσινγκτον εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος που εξαπλώνεται.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που τα παιδιά της κοινότητάς μας κινδυνεύουν», τόνισε ο Εντ Ντέι σε ανακοίνωσή του. «Πρόκειται για μια κρίση δημόσιας υγείας και έχει έρθει η ώρα να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου», πρόσθεσε.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή την επιδημία και να προστατεύσουμε την υγεία όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας ή των πολύ μικρών παιδιών», επεσήμανε.
Μάλιστα ο Ντέι κατήγγειλε την «αυξανόμενη αντίσταση» κάποιων πολιτών απέναντι στους αξιωματούχους υγείας που προσπαθούν να τους προστατεύσουν.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 153 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην κομητεία Ρόκλαντ, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βόρεια του Μανχάταν και μετρά περισσότερους από 300.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τον Ντέι, παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της επιδημίας περίπου το 27% των παιδιών μεταξύ ενός και 18 ετών ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς.
Οι συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές που μένουν κυρίως υπερορθόδοξοι Εβραίοι που αντιτίθενται στον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους.
Εξάλλου η επιδημία ξεκίνησε τον Οκτώβριο όταν επτά κάτοικοι της κομητείας Ρόκλαντ επισκέφθηκαν το Ισραήλ και επέστρεψαν σε μία από αυτές τις συνοικίες των υπερορθόδοξων Εβραίων.
Επίσης τουλάχιστον 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο στο Μπρούκλιν και το Κουίνς της Νέας Υόρκης και πάλι κυρίως μεταξύ των υπερορθόδοξων Εβραίων, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας της πόλης.
Πολλά εμβόλια είναι θεωρητικά υποχρεωτικά στις ΗΠΑ προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να εγγραφούν στο σχολείο. Ωστόσο στις 47 από τις 50 πολιτείες της χώρας υπάρχει το ενδεχόμενο απαλλαγής για «θρησκευτικούς» λόγους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ