Η «επιχείρηση Shakti», όπως ονομάστηκε, ενσωματώνει την Ινδία στην μικρή «υπερλεγεώνα» τον διεθνών δυνάμεων που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε ο ίδιος.
Η άσκηση ήλθε λίγςε ημέρςε μετά τις εναέριες συγκρούσεις της Ινδίας με το Πακιστάν σχετικά με το αμφισβητούμενο σύνορο στο Κασμίρ. «Αυτή η νέα τεχνολογία δεν στοχεύει συγκεκριμένα κάποια χώρα», ξεκαθάρθισε ο πρωθυπουργός.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Στόχος τους ήταν «ένας από τους υπάρχοντες δορυφόρους της Ινδίας, που λειτουργούσε στην χαμηλή περίγεια τροχιά», δήλωσε πηγή του ΥΠΕΞ στον Independent, και όχι ο δορυφόρος μιας άλλης χώρας. Ειδικοί εξηγούν πως ο συγκεκριμένος δορυφόρος τέθηκε τον τελευταίο μήνα σε αυτήν την τροχιά, καθώς προσχεδίαζαν την κατάρριψη του.
Η επιχείρηση μεταδόθηκε από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, σε μια εποχή που η Ινδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με τις κάλπες να ανοίγουν σε μόλις λίγες εβδομάδες, με τον νομοθεσία της χώρας να απαγορεύει μάλιστα οποιαδήποτε πολιτική δήλωση ή πράξη, η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση ψήφων.
Ο Madhavan Nair, πρώην επικεφαλής της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας Isro, δήλωσε πως «ο κύριος Μόντι επέλεξε να κάνει αυτό το βήμα προκειμένου να δείξει ότι έχουμε ικανότητες σε αυτό τον τομέα». Και αν μια άλλη χώρα στόχευε τυχόν τους δορυφόρους της Ινδίας, εκείνη θα μπορούσε «να απαντήσει άμεσα». Στη συνέχεια χαρακτήρισε μάλιστα την επιχείρηση ως «ένα σπουδαίο κατόρθωμα για τη χώρα».