Ενα ακόμη πλήγμα στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης κατάφερε χθες το Τιτσίνο, το ιταλόφωνο καντόνι της νότιας Ελβετίας, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στους διασυνοριακούς εργαζόμενους της Συνθήκης Σένγκεν. Με ποσοστό 58% έναντι 39,7%, οι ψηφοφόροι ενέκριναν την πρόταση του κόμματος της λαϊκιστικής Δεξιάς Δημοκρατική Ενωση του Κέντρου (UDC) με σύνθημα «Πρώτα οι Δικοί Μας», που δίνει προτεραιότητα στους Ελβετούς εργαζόμενους έναντι των Ευρωπαίων «γειτόνων» που διασχίζουν τα σύνορα.
Κάθε μέρα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 62.000 Ιταλοί κατά κύριο λόγο -οι λεγόμενοι «φρονταλιέρι» ή διασυνοριακοί εργαζόμενοι- μπαίνουν στην Ελβετία για να εργαστούν σε μία χώρα που τους προσφέρει σχεδόν διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με την Ιταλία, όχι όμως και το δικαίωμα της παραμονής και διανυκτέρευσης στη χώρα. «Καιρός να δώσουμε προτεραιότητα στους Ελβετούς. Είναι πλέον σαφές ότι τα συμφέροντα του Τιτσίνο πρέπει να υπερισχύσουν έναντι των διατάξεων της Ε.Ε.», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος του Κόμματος UDC στο Τιτσίνο, Πιέρο Μαρκέζι.
Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο σε μια σειρά από μέτρα που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να αναστείλουν προσωρινά τουλάχιστον τη Συνθήκη του Σένγκεν που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της, με φόντο την προσφυγική κρίση. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, ενώ και η Ουγγαρία που έχει υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της οργανώνει επίσης δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων.
Στην Ελβετία, οι ακροδεξιές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις ζητούν ουσιαστικά να τεθεί σε ισχύ το δημοψήφισμα του 2014, που με 50,3% σε εθνικό επίπεδο υποστήριζε την προτεραιότητα στις προσλήψεις των αυτοχθόνων εργαζόμενων έναντι των ξένων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών. Το δημοψήφισμα του Τιτσίνο, που θα πρέπει να εγκριθεί από το εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας, δεν ήταν η μοναδική χθεσινή ψηφοφορία.
Χθες, οι Ελβετοί χθες είπαν μαζικά «ναι» στο νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη δραστηριότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το 65,5% των ψηφοφόρων ενέκρινε το νόμο που είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο το 2015 και σύμφωνα με τους επικριτές του θα περιορίσει σημαντικά τις προσωπικές ελευθερίες. Τέλος, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο.
NΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου