Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισαν πως από το σύνολο αυτό, περίπου 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και το Περού, και οι υπόλοιποι βρήκαν χώρα υποδοχής έξω από τη λατινική Αμερική.
Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.
Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.
Ιράν: «Περιορισμένη» η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μέσω διπλωματίας για το πυρηνικό πρόγραμμα
Η Κολομβία φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο βενεζουελανούς πρόσφυγες και μετανάστες και ακολουθεί το Περού με 506.000 ανθρώπους, η Χιλή με 288.000, ο Ισημερινός με 221.000, η Αργεντινή με 130.000 και η Βραζιλία με 96.000.
«Οι χώρες της περιοχής επέδειξαν εξαιρετική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας (…) Όμως αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το βάρος που δέχονται οι κοινότητες υποδοχής και τις διαρκείς ανάγκες υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Εντουάρντο Στάιν, ειδικός αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας.
Η έξοδος των Βενεζουελανών που διαφεύγουν απ’ αυτή την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.