Ένας νεαρός σκοτώθηκε χθες νωρίς το απόγευμα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τα γραφεία της προεδρίας, η πρόσβαση στα οποία είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, που έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων.
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισε ο ξεσηκωμός των πολιτών της Αϊτής, την περασμένη Πέμπτη.
Ένας αϊτινός δημοσιογράφος τραυματίστηκε από σφαίρα στον πήχη του χεριού σε δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και τους νεαρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζουν σε λαϊκές συνοικίες, ήταν εξαιρετικά σφοδρές. Οι δύο ομάδες αντάλλασσαν από απόσταση πέτρες και δακρυγόνα.
Στην περιφέρεια της μεγαλύτερης πλατείας της Αϊτής, όπου το πλήθος ολοκλήρωσε την πορεία του, έγιναν ορισμένες λεηλασίες σε καταστήματα.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
«Αυτή είναι μια λαϊκή εξέγερση: οι Αϊτινοί καταλαμβάνουν τους δρόμους και είναι σαφές ότι ο Ζοβενέλ (σ.σ. ο πρόεδρος Μοΐζ) δεν έχει καμιά άλλη επιλογή παρά να υποβάλει την παραίτηση, είπε ένας από τους διαδηλωτές καθώς η πορεία κινείτο, ακόμη σχετικά ήρεμα, στους δρόμους της πρωτεύουσας.
«Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει τροφή και νερό στον λαό της οφείλει να παραιτείται», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Η Αϊτή έχει βυθιστεί από την 7η Φεβρουαρίου σε σοβαρή πολιτική κρίση. Η χώρα έχει παραλύσει εξαιτίας των διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις και σε πολλές από αυτές έχουν εγερθεί οδοφράγματα σε κεντρικούς άξονες.
Προχθές Τρίτη, 78 κρατούμενοι στη φυλακή μιας μικρής πόλης στο νότο απέδρασαν, εκμεταλλευόμενοι το ότι σε κοντινή απόσταση βρισκόταν σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η έρευνα που διενεργείται αναμένεται να οδηγήσει στην εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε η μαζική απόδραση.
Η λαϊκή οργή έχει στραφεί πλέον στο πρόσωπο του Μοΐζ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο χρόνια. Οι διαδηλωτές τον κατηγορούν ότι όχι απλά αθέτησε τις υποσχέσεις του, αλλά επιδείνωσε τη φτώχεια και επέτρεψε να συνεχιστούν φαινόμενα διαφθοράς. Ο αϊτινός πρόεδρος ως τώρα συνεχίζει να σιωπά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]