Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και η πρωθυπουργός είναι αναγκασμένη να εισηγηθεί νέο σχέδιο, με την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη.
Την Τρίτη το βράδυ, ύστερα από τη συνεδρίαση-κόλαφο για τη Μέι, στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής των Συντηρητικών Ευρωσκεπτικιστών (ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανταρσία των Τόρις κατά της Μέι), παρέθεσε δεξίωση στο σπίτι του και άνοιξε σαμπάνιες για να γιορτάσει την απόρριψη της συγκεκριμένης συμφωνίας για το Brexit, με τιμώμενο καλεσμένο, φυσικά, τον Μπόρις Τζόνσον.
Οι «σκληροί» Ευρωσκεπτικιστές, που προτιμούν ένα άτακτο Brexit παρά αυτή τη συμφωνία της κ. Μέι -την οποία θεωρούν ντροπιαστική για τα συμφέροντα της άλλοτε θαλασσοκράτειρας- είναι πεπεισμένοι ότι τώρα έχουν το πάνω χέρι στο ζήτημα. Αλλωστε, έκαναν ηχηρή την παρουσία τους στη Βουλή με 230 ψήφους: Η συμφωνία της Μέι καταψηφίστηκε με 432 ψήφους και μόλις 202 εκ των 650 βουλευτών την υπερψήφισαν! Με τέτοια πλειοψηφία, δεν έχει χάσει ποτέ πρωθυπουργός ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, τα τελευταία 100 χρόνια!
«Η κ. Μέι αγωνίζεται να κερδίσει από τον κ. Κάμερον τη θέση του χειρότερου πρωθυπουργού της σύγχρονης εποχής στη Βρετανία», τόνισε με δηκτικό τρόπο ο Φ. Στίβενς. Σε άλλες εποχές, πρωθυπουργός με τέτοια βαριά ήττα στην πλάτη θα είχε φύγει νύχτα από την Ντάουνινγκ Στριτ… Η σημερινή εποχή που διανύει η Βρετανία, όμως, είναι παράξενη και με ιδιαιτερότητες.
Η παραίτηση της Μέι θα περιέπλεκε περισσότερο την κατάσταση. Εξάλλου, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η αλλαγή πρωθυπουργού, είτε από το ίδιο κόμμα είτε από τους Εργατικούς, θα βοηθούσε στην επίλυση του αδιεξόδου. Επιπλέον, η προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ελάχιστα ελκυστική για μεγάλο τμήμα της οικονομικής και της κοινωνικής ελίτ της χώρας. Πάντως, οι εκλογές σύντομα στη Βρετανία δεν πρέπει να αποκλείονται.
Η Βρετανία μοιάζει κολλημένη σε κινούμενη άμμο. Για τον επιχειρηματικό κόσμο και πολλούς φιλοευρωπαϊστές πολιτικούς, μόνη λύση είναι η παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης (δηλαδή, να μην πραγματοποιηθεί το Brexit στις 29 Μαρτίου, αλλά αργότερα) ή ένα νέο δημοψήφισμα.
Ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ
Παράγοντες του «City», μάλιστα, ζητούν το «πάγωμα» επ’ αόριστον της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. Πιστεύουν, όπως και πολλοί πολιτικοί, ότι το νέο δημοψήφισμα απλώς θα προκαλούσε μεγαλύτερο διχασμό και πόλωση και, τελικά, δεν θα έλυνε τα προβλήματα. Την προοπτική αυτή δεν επιλέγουν ούτε οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν το χρόνο να πιέζει, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου.
Τα επόμενα βήματα
- Plan Β: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υποχρεωμένη να επανέλθει αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων με ανανεωμένες προτάσεις (ένα plan B) για το Brexit. Η ίδια πιστεύει πως με μικρές «παρεμβάσεις» θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία της, που θα τεθεί προς ψήφιση στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου. Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες περισσότερες διευκρινίσεις και εγγυήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το σημείο-κλειδί για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία της. Πρόκειται για το λεγόμενο backstop, τη ρύθμιση που αναφέρεται στη συμφωνία, για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία, που της επιτρέπει να μείνει στην ενιαία αγορά, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τους «27». Ομως, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος παραμονής της Β. Ιρλανδίας, παρά το γεγονός ότι η Μέι έχει πιέσει τους Ευρωπαίους για αυτό. Οι Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι φοβούνται ότι η παραμονή μπορεί να διαιωνιστεί και η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο απεύχονται τόσο οι «σκληροί» Brexiters όσο και οι ενωτικοί του Βορειοϊρλανδικού Dup (γι’ αυτό, άλλωστε, καταψήφισαν τη συμφωνία της Μέι).
- Επαφές με τους αρχηγούς κομμάτων: Οι επαφές της κ. Μέι με τους επικεφαλής κομμάτων ξεκίνησαν από την Πέμπτη. Αρκετά στελέχη των Τόρις φοβούνται ότι η πρωθυπουργός δεν έχει την ικανότητα να πείσει τα άλλα κόμματα για τις επόμενες κινήσεις της και δεν θα αποφευχθεί το «άτακτο» Brexit. Η Μέι έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση μόνο για τη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, μετά την 29η Μαρτίου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του, ζήτησε από την πρωθυπουργό να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας δίχως συμφωνία.
Βαθύ το ρήγμα στους Τόρις
Οι Συντηρητικοί προκάλεσαν τη μεγάλη ήττα της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία της την περασμένη Τρίτη και ήταν πάλι εκείνοι που τη στήριξαν στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αντιφατική στάση ή… διπολική διαταραχή; Οι Συντηρητικοί βουλευτές προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα στην πρωθυπουργό, γιατί το ιστορικό κόμμα (Tories) είναι η πιο βαθιά διχασμένη παράταξη στη Βρετανία, λόγω του Brexit! Ουδείς εκ των Συντηρητικών θέλει την «ηλεκτρική καρέκλα» του πρωθυπουργού – κι ας κατηγορούν οι αντάρτες συνεχώς τη Μέι ως «ακατάλληλη». Η κάθε «φράξια» εντός των Τόρις έχει τις δικές της απόψεις και τα δικά της προβλήματα: Οι «σκληροί Brexiters,» όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο Ρις-Μογκ, φωνάζουν πολύ, αλλά ξέρουν ότι δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία εντός του κόμματος για να επιβάλουν τη θέλησή τους.
Η σκληροπυρηνική ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών Τόρις αριθμεί γύρω στους 80 βουλευτές (η βρετανική Βουλή έχει 650 μέλη). Υπάρχει μια άλλη ομάδα, που υποστηρίζει ένα «ήπιο Brexit» και ενδεχομένως να πιέσουν την πρωθυπουργό να επιμείνει σε μια πιο στενή σχέση με τη Ε.Ε. μετά την έξοδο. Μια τρίτη ομάδα, που θέλει οπωσδήποτε δεύτερο δημοψήφισμα, μια άλλη που δεν θέλει καθόλου το Brexit κ.λπ. Ο,τι και να κάνει η κ. Μέι, κάποιους θα δυσαρεστήσει. Αν καταφέρει να επιλύσει το γρίφο του κόμματός της, ίσως να βρει λύση και στο Brexit.
Ο Μπόρις Τζόνσον, σκληρός Brexiter, ζήτησε από τη Μέι να πάει στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί «μια καλύτερη συμφωνία». Άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να τα βρουν Λονδίνο και Βρυξέλλες και ότι η Βρετανία θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζεται για άτακτη έξοδο και να ξεκινήσει επαφές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]