Διαδικασία που, σύμφωνα με τον κανονισμό της εκεί Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα ημέρες, αλλά, κατά κοινή πεποίθηση, θα ολοκληρωθεί πολύ συντομότερα, ίσως και αύριο, 11 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σε συνέντευξή του, όταν ερωτήθηκε εάν υπάρχει «Plan Β» σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί είτε στην ΠΓΔΜ είτε στην Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχει άλλη πραγματική εναλλακτική λύση. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι «η συμφωνία θα επιτρέψει στην “Μακεδονία” να λάβει τη θέση που δικαιούται στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και θα συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία». Πέραν αυτού, πρόσθεσε: «Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων επέστρεψαν στην κεντρική σκηνή, με κακούς παίκτες που θέλουν να καταστρέψουν και να αποσταθεροποιήσουν το δημοκρατικό σύστημα. Για να τους νικήσουμε χρειαζόμαστε ισχυρά κράτη, με ισχυρές δημοκρατικές βάσεις, ελεύθερα ΜΜΕ και ανοιχτές αγορές».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή τα «μαγειρέματα» εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των δύο τρίτων της Βουλής (80 στους 120 βουλευτές) για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Ωστόσο, στελέχη της συμμαχικής κυβέρνησης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και αλβανικών κομμάτων, πάντως, δεν αποκλείουν να περάσουν οι τροπολογίες με 81 ή ακόμα και με 82 ψήφους.
Παρά ταύτα, δύο μικρά κόμματα Αλβανών (το BESA, που φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με την Αγκυρα, και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς»), φαίνεται πως «κάνουν νερά». Ειδικότερα, διαφωνούν με τη «μακεδονική» ταυτότητα, θεωρώντας ότι έτσι υποτιμάται ο αλβανικός παράγων της ΠΓΔΜ, ενώ ζητούν τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις μερίδας ΜΜΕ των Σκοπίων, οι διαφωνίες αυτές πολύ δύσκολα θα μεταφραστούν σε αρνητική ψήφο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία, στις 19 Οκτωβρίου 2018, για την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, είχε εξασφαλιστεί οριακά η πλειοψηφία 80 βουλευτών, με την ψήφο τόσο των τεσσάρων βουλευτών αυτών των δύο μικρών αλβανικών κομμάτων όσο και οκτώ βουλευτών του VMRO που κατόπιν διαγράφηκαν από το κόμμα τους.
Το VMRO, από τη μεριά του, κάνει λόγο για εκβιασμούς απέναντι σε βουλευτές προκειμένου να αποσπαστεί η ψήφος τους. «Η “Βόρεια Μακεδονία” -δήλωσε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι- μπορεί να είναι του Ζάεφ και των στενών συνεργατών του, που μέσω της αλλαγής του ονόματος θέλουν να διατηρήσουν τη θέση και τα προνόμιά τους, αλλά η δική μου πατρίδα και των πολιτών είναι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». Και πρόσθεσε: «Τώρα παίζεται η τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος επιτυγχάνεται όχι με δημοκρατικό τρόπο, αλλά διά του βιασμού των διαδικασιών και μέσω απειλών στους βουλευτές και στα κοντινά τους πρόσωπα. Ως πολιτικό κόμμα δεν θα νομιμοποιήσουμε την αλλαγή του Συντάγματος».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]