Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μιλώντας, το απόγευμα στην ομιλία του στο Σκοπιανό κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια την «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα.
Ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας.
«Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Τέλος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε το μέγεθος αυτής της ιστορικής απόφασης. Κάθε ψήφος κατά είναι ψήφος απομόνωσης και νέας πολιτικής κρίσης, είπε ο Ζάεφ.
Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής.
Ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο «για την τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία».
Ο Μίτσκοσκι σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή της Βουλής, διότι, όπως είπε, δεν θέλει να νομιμοποιήσει την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, η οποία, κατά τον ίδιο, δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών της χώρας.
«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι αλλαγές αυτές στο Σύνταγμα είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στην μακεδονική εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως την θεσμική» πρόσθεσε.
Η συζήτηση στη Βουλή της πΓΔΜ επί των τροπολογιών του Συντάγματος θα συνεχιστεί αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]