Η Τουρκία προκαλεί και πάλι, στέλνοντας το «Μπαρμπαρός» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, το ερευνητικό σκάφος, το οποίο θα συνοδεύεται από αλλά δύο σκάφη, θα ερευνήσει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ – εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως τη χαρακτήρισε. «Τώρα πια ξεκινάμε γεωτρήσεις δυτικά και ανατολικά της Κύπρου από Βορρά προς Νότο στις περιοχές όπου μας έχει καλέσει η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, αλλά και δυτικά, εκεί που φτάνει η υφαλοκρηπίδα μας. Κάποτε πηγαίναμε με σεισμογραφικά πλοία με το “Μπαρμπαρός”. Τώρα έχουμε πλατφόρμες. Το πρώτο ήρθε και ξεκίνησε γεωτρήσεις στην περιοχή “Αλάνια 1”. Η δεύτερη πλατφόρμα φτάνει τον Ιανουάριο και, αντί για τη Μαύρη Θάλασσα, θα τη στείλουμε εκεί και ξεκινάμε γεωτρήσεις», ανέφερε.
Ο Τσαβούσογλου σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε υπενθυμίσει το casus belli, αλλά και τις θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Κύπρο. «Πρέπει να συνεχίσουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε την απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας και κάνουμε αυτό που πρέπει όταν γίνονται κάποια αρνητικά βήματα», είχε δηλώσει.
«Στέλνουμε μια προειδοποίηση στην Ελλάδα: Εχετε ένα κακομαθημένο παιδί. Ετσι αποκαλούν τον υπουργό τους… Τότε, συγκρατήστε το κακομαθημένο σας παιδί για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Αυτή είναι μια φιλική συμβουλή. Δεν έχετε κάποιο όφελος με το να αυξάνετε την ένταση ή με το να ανεβείτε σε μια βραχονησίδα ή νησίδα», είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, σε ομιλία του στην Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής στην Αγκυρα.
Το τελευταίο σκέλος της δήλωσης θεωρείται και απάντηση στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος είχε τονίσει πως, σε περίπτωση που οι Τούρκοι ανέβουν σε κάποια βραχονησίδα, «θα τους ισοπεδώσουμε».
Πολεμικός τρόμος πάνω από την Ευρώπη: Ποιες χώρες καλούν τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύρραξη
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Κύριε Τσαβούσογλου, σας ευχαριστώ για τις πρωτοχρονιάτικες απειλητικές σας δηλώσεις. Είναι το δώρο ότι κάνω καλά τη δουλειά μου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει το έργο αυτό επιδιώκοντας την ειρήνη, υπερασπιζόμενη την κυριαρχία της και χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες. Δεν σας φοβάται κανείς πια».
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν στην Αγκυρα: «Τα μόνα τετελεσμένα στο Αιγαίο είναι όσα απορρέουν από τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.
Οι δε ad hominem προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που αφορούν στον υπουργό Αμυνας κ. Καμμένο το μόνο που καταδεικνύουν είναι η ένδεια νομικών επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς, η οποία συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και να παραμένει στο περιθώριο του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να επιδιώκει τη συνεργασία μέσω του διαλόγου. Δεν θα παρασυρθεί σε τέτοιου είδους αδιέξοδες ρητορικές εξάρσεις».
Η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί πως είναι αδύναμη και δεν ασχολείται με το Αιγαίο ή την Κύπρο, επειδή αυτή την περίοδο ενδέχεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση εντός της Συρίας. Αυτό που δείχνει τις θέσεις της Αγκυρας κρύβεται στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα σύνορα με τη Συρία, όπως και στις δηλώσεις Ερντογάν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε ο Ακάρ και τόνισε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνατές και βρίσκονται παντού και ότι θα αντιδράσουν σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης των τουρκικών συμφερόντων ή διεκδικήσεων.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Αγκυρα έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της όσον αφορά την προάσπιση των συμφερόντων της στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ακολουθήσει δυναμική στρατηγική κυρίως σε περιοχές όπου θεωρεί πως φτάνει η έκταση της υφαλοκρηπίδας της, η οποία όμως σε κάποια σημεία συμπίπτει με την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Παράλληλα, στο Αιγαίο οι θέσεις της Αγκυρας για «γκρίζες ζώνες», για το «casus belli» και για την πιθανότητα επέκτασης στα 12 μίλια δεν αλλάζουν. Το ερώτημα είναι αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πάντως, στην Αγκυρα θεωρούν πως δεν αναμένεται οποιαδήποτε προετοιμασία πριν ξεκαθαριστεί η κατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]