Και έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στον εφιάλτη της τρομοκρατίας και τις συνέπειές του, δύο μήνες μετά το πολύνεκρο χτύπημα που άλλαξε για πάντα το θέρετρο της Κυανής Ακτής. Στις 14 Ιουλίου, την ημέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, ένας «μοναχικός λύκος» του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε με ένα φορτηγό στο συγκεντρωμένο πλήθος, με αποτέλεσμα 86 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Εκτοτε, σημειώνει η δρ Ασκενάζι, εξέτασε περισσότερους από 900 ασθενείς, παιδιά και εφήβους στην πλειοψηφία τους, που πάσχουν από μετατραυματικό στρες και διάφορες αγχώδεις διαταραχές.
Το σύνολο της πόλης «τραυματίστηκε» από το συμβάν, εξηγεί, «μιλάμε δηλαδή για συλλογικό τραύμα», όπως λέει, κάνοντας λόγο για δεκάδες παιδιά που στιγματίστηκαν από την ακραία βία, τις εικόνες φρίκης, αλλά και από τις σκηνές των γονιών τους να τρέπονται σε φυγή πανικόβλητοι, να κρύβονται, να βοηθούν τραυματίες…
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Τα συμπτώματα που παρατηρούν οι ειδικοί είναι πολλά και ποικίλλουν από εφιάλτες και αρνητικά συναισθήματα, μέχρι αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία στον ύπνο αλλά και έντονες διατροφικές διαταραχές, ιδίως στα νεαρά κορίτσια.
Η αίσθηση ότι βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα (τα γνωστά flashbacks) αλλά και ο «συναισθηματικός συναγερμός» -όταν οι άνθρωποι δηλαδή βιώνουν έντονη ανησυχία και τσεκάρουν συχνά αν τα πράγματά τους ή οι αγαπημένοι τους είναι ασφαλείς- παρατηρούνται επίσης συχνά ακόμη και σήμερα.
Ν. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου