Ενώ η τεράστια έλλειψη ισορροπίας δυνάμεων θα εμποδίσει το Ιράν να εμπλακεί σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, θα αντιδράσει με το ασυμμετρικό οπλοστάσιό του.
Αυτά τα όπλα περιλαμβάνουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τρομοκρατία και υποστήριξη στους περιφερειακούς συμμάχους-μαχητές τους, αποτελώντας απειλή για εταιρίες και οργανισμούς στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο η στρατηγική του Ιράν για το χειρισμό συγκρούσεων στον κυβερνοχώρο αντικατοπτρίζει το σχέδιό του για φυσικές συγκρούσεις.
Ακριβώς όπως το Ιράν είναι απίθανο να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση, είναι επίσης απίθανο να πραγματοποιήσει απευθείας πόλεμο στον κυβερνοχώρο τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απλά πάρα πολύ ισχυρές και στα δύο πεδία.
Μια σύγκριση της πολυπλοκότητας των εργαλείων κακόβουλου λογισμικού Stuxnet -συνδεδεμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ- και του Shamoon -που συνδέονται με το Ιράν- απεικονίζει τη διαφορά στις δυνατότητες. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευάλωτες στις κυβερνοεπιθέσεις -η άμυνα είναι πάντα πιο δύσκολη από την επίθεση- η δύναμή τους θα μπορούσε να είναι καταστροφική, εάν απελευθερωθεί σε μεγάλη έκταση στο Ιράν.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Παρά την πραγματικότητα αυτή και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να προετοιμάζονται για κυβερνοπόλεμο. Οι Ιρανοί, καθώς και άλλοι αντίπαλοι στον κυβερνοχώρο (και ορισμένοι μη κρατικοί φορείς), παρακολουθούν στενά εδώ και πολλά χρόνια τη μεγάλης σημασίας υποδομή στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δύση.
Και οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν παρόμοια αναγνώριση της υποδομής του Ιράν. Στο φόρουμ για την Ασφάλεια στο Ασπεν, τον Ιούλιο του 2018, ο Αμερικανός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Dan Coats σημείωσε ότι το Ιράν προετοιμαζόταν να στοχοποιήσει ηλεκτρικά δίκτυα, εγκαταστάσεις νερού, φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Αλλά από την παρακολούθηση αυτή δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει επίθεση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι χώρες κάνουν το σχεδιασμό για την περίπτωση πολέμου, προετοιμάζονται επίσης για τη σύγκρουση στον κυβερνοχώρο, ψάχνοντας για τρωτά σημεία και πιθανές οδούς επίθεσης.
Όπως κάθε σχέδιο πολέμου, τα σχέδια για τον κυβερνοπόλεμο πρέπει να επικαιροποιούνται για να λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στα λειτουργικά συστήματα και τα μέτρα ασφαλείας, επειδή μπορεί να εξαφανιστούν τα αδύνατα σημεία. Αυτή η παρακολούθηση της κυβερνοεπίθεσης θυμίζει πως οι Ιρανοί και οι πληρεξούσιοί τους, όπως η Χεζμπολάχ, ελέγχουν εξονυχιστικά τους στόχους και στη συνέχεια έχουν διαθέσιμες τις πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις αργότερα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που βγαίνει εκτάκτως το Σάββατο 22/12/2018
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]