Πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, ότι «είναι σωστό να μην υποτιμάμε την απειλή πυρηνικού πολέμου», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις , που θα επέφερε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας(INF) του 1987.
Ανέφερε μάλιστα ότι η μείωση του κατώτατου ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή», ενώ εναπόθεσε τις ελπίδες του στο ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική».
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, ισχυριζόμενοι ότι οι νέοι ρώσικοι πύραυλοι, «Novator 9M729» ή «SSC-8», κατά το ΝΑΤΟ, την παραβιάζουν, αφού η ίδια απαγορεύει εκατέρωθεν την τοποθέτηση πυραύλων μικρής και μεσαίας εμβέλειας σε ευρωπαϊκές βάσεις.
Η Ρωσία από την άλλη ισχυρίζεται ότι η εμβέλεια των πυραύλων τους αποκλείει από τη συνθήκη και ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με όσα προβλέπει η συνθήκη. Προηγουμένως είχε μάλιστα δεχτεί τελεσίγραφο 60 ημερών από της ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να συμμορφωθεί με τους προβλεπόμενους κανονισμούς.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Παρ’ όλα αυτά η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει Αμερικάνους επιθεωρητές να ελέγξουν τους πυραύλους, οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί στην μεγαλύτερη εμβέλεια, όπως ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον.
Ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών, Sergei Ryabkov, κατηγόρησε την Αμερική ότι έχει έντονα παρεμβατική διάθεση, ενώ ανέφερε, πως στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει στη χώρα του να ελέγξει αμερικάνικα υποβρύχια, τα οποία φέρονταν να παραβιάζουν αντίστοιχη συνθήκη.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι τέτοια έλεγχοι δεν πρέπει να είναι μεμονωμένοι, αλλά να πραγματοποιούνται και από τις δύο μεριές.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]