Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης ανεπίσημης δύναμης ασφαλείας του Κοσόβου σε τακτικό στράτευμα με ελαφρύ οπλισμό θα γίνει την Παρασκευή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απαριθμούν 5.000 άνδρες και 3.000 εφέδρους ενώ ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ.
Η συγκεκριμένη κίνηση του Κοσόβου έχει προκαλέσει την οργή της Σερβίας που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της επαρχίας και έχει απειλήσει μέχρι και με στρατιωτικά αντίποινα.
Το Βελιγράδι υποστηρίζει πως στόχος της καινούργιας δύναμης θα είναι η εκδίωξη της σερβικής μειονότητας από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, καταγγελία που απορρίπτεται στην Πρίστινα.
Η σύσταση του νέου στρατού στο Κόσοβο βρίσκει αντίθετο και το ΝΑΤΟ με τον γενικό γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει πως η συγκυρία που επιλέγει να προβεί σε αυτή την ενέργεια η Πρίστινα είναι κακή και αντιβαίνει στις συμβουλές πολλών κρατών-μελών και κατά συνέπεια επηρεάζεται αρνητικά η ένταξη της περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς.
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της είναι υπέρ της συγκρότησης κοσοβάρικου στρατού αλλά με προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη των μειονοτήτων, κάτι που φαντάζει αδύνατο καθώς οι βουλευτές της σερβικής κοινότητας αντιτίθενται στο όλο σχέδιο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]