Το πρόβλημα της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση με εντολή Ερντογάν έχει κλείσει και καταργήσει όλες τις Στρατιωτικές Σχολές και ανάμεσά τους αυτή των Ικάρων. Οι αιτήσεις για την ένταξη στην τουρκική Αεροπορία γίνονται μέσω Διαδικτύου και οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι φοιτητές άλλων σχολών, αφού περάσουν 7 διαφορετικές εξετάσεις -ψυχολογικά τεστ, συνέντευξη- και αφού εξεταστεί όλο το μητρώο τους, θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στην Ανώτατη Σχολή Αμυνας, η οποία θα ιδρυθεί.
Αμεσες προσλήψεις
Παράλληλα, για τις άμεσες ανάγκες της τουρκικής Αεροπορίας θα προσληφθούν πιλότοι από την Πολιτική Αεροπορία. Ομως ο μέσος μισθός ενός αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας φθάνει στις 2.200 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι τριπλάσιος. Ετσι, δεν είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις. Oι Τουρκικές Αερογραμμές (Turkish Airlines) λόγω έλλειψης πιλότων έχουν προσλάβει εκατοντάδες ξένους κυβερνήτες, ανάμεσά τους και Ελληνες.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Πάντως η Ανώτατη Σχολή Εθνικής Αμυνας που βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 και οι πρώτοι απόφοιτοι θα αργήσουν για τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» σε παλαιότερο δημοσίευμά της είχε αναφέρει πως για να παραμείνει αξιόμαχη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να βρεθούν 300 έμπειροι πιλότοι.
Οι περισσότεροι κυβερνήτες των τουρκικών F-16 έχουν απομακρυνθεί από το Σώμα της Αεροπορίας επειδή κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου, ενώ κάποιοι άλλοι για τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση FETO, όπως τη χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η οργάνωση αυτή, που ηγέτης της είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και ζητά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ όπου ζει από το 1999. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, στην απόπειρα πραξικοπήματος είχαν συμμετάσχει 24 μαχητικά, 2 ιπτάμενα τάνκερ και το στρατηγείο των πραξικοπηματικών ήταν η αεροπορική βάση Ακιντζί.
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου