Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος της Τουρκίας Μεχμέτ Οζχασεκί ο οποίος αποκάλυψε πως μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό δημόσιο ακίνητα αξίας 12 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (3,8 δισεκατομμύρια ευρώ). «Μέχρι στιγμής στο τουρκικό δημόσιο μεταβιβάστηκαν 2.514 ακίνητα. Αλλα 2.083 μεταβιβάστηκαν στη διεύθυνση Βακουφίων. Παράλληλα άλλα 1.148 ακίνητα θα μεταβιβάζονταν σε άλλα πρόσωπα, όμως παγώσαμε όλες τις ενέργειες. Ετσι όλα αυτά τα ακίνητα καταγράφηκαν πια ως δημόσια περιουσία που θα ανήκει στον λαό».
Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Μπουλέντ Τουφκετσί υποστήριξε πως «η τρομοκρατική οργάνωση FETO διαθέτει τουλάχιστον 250 εταιρίες. Ολες αυτές θα κλείσουν. Παράλληλα υπάρχουν άλλες εταιρίες που βοηθούν, μεταβιβάζουν χρήματα στην οργάνωση, όλες αυτές οι εταιρίες θα κλείσουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος BOYDAK που αναπτύχθηκε κι έγινε από τους μεγαλύτερους ομίλους τα τελευταία 15 χρόνια που κυβερνά τη χώρα ο Ερντογάν. Οι ιδιοκτήτες του συνελήφθησαν με την κατηγορία οικονομικής βοήθειας προς τον Γκιουλέν και o όμιλος διοικείται από επίτροπο που διόρισε το δημόσιο. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 8 διαφορετικούς τομείς με 41 εταιρίες όπως χαλυβουργία, ενέργεια και διαθέτει και την εταιρία κατασκευής επίπλων Istikbal που έχει καταστήματα στη χώρα μας.
Αλλοι δυο μεγάλοι όμιλοι όπως ο όμιλος Kaynak και Naksan κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν. Και οι δυο όμιλοι διοικούνται από επιτρόπους του δημοσίου και οι περιουσίες τους θα παραμείνουν στον δημόσιο έλεγχο μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική περιπέτεια των ιδιοκτητών τους. Αλλες εκατοντάδες εταιρίες που ανήκαν στον Γκιουλέν ή οι ιδιοκτήτες τους βοηθούσαν οικονομικά αυτόν κλείνουν ή κατάσχονται με εισαγγελικές εντολές.
Οι τραπεζίτες στην Τουρκία ανησυχούν για τις εξελίξεις γι’ αυτό κι έχουν ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να ξεκαθαριστεί το οικονομικό τοπίο και οι όμιλοι που λειτουργούν υπό δημόσιο έλεγχο να πωληθούν με γρήγορο ρυθμό σε άλλους ομίλους. Μόνο ο όμιλος Naksan που έχει περάσει σε δημόσιο έλεγχο έχει τραπεζικά δάνεια που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης ακίνητα 1.100 ιδρυμάτων, ιδιωτικών σχολείων, πανεπιστημίων που είχαν σχέσεις με τον Γκιουλέν έχουν περάσει όλα στα χέρια του δημοσίου.
Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» μιλά για τη μεγαλύτερη αλλαγή περιουσιακών στοιχείων στην Τουρκία από την εποχή του Varlik Vergisi (φόρος κατοχής) ο οποίος είχε επιβληθεί στους μη μουσουλμάνους πολίτες το 1940 και όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον επαχθή αυτό φόρο έχαναν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV οι εφορίες σε συνεργασία με τους εισαγγελείς πραγματοποιούν έρευνες σε 8.000 εταιρίες για να βρουν στοιχεία που πιθανόν να ενοχοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για σχέσεις τους με την οργάνωση FETO.
Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είχαν κατασχεθεί οι εταιρίες μέσων ενημέρωσης που είχαν σχέσεις με τον Gulen όπως η εφημερίδα «Zaman», το τηλεοπτικό δίκτυο smaanyolu αλλά και η τράπεζα Bank Asya. Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος οι εταιρίες αυτές έκλεισαν. Στον τουρκικό τύπο υπολογίζουν πως μαζί με τις τραπεζικές καταθέσεις και την αξία των εταιριών που κατάσχονται το τουρκικό δημόσιο ενδέχεται να αποκτήσει περιουσίες πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία ανήκαν στους επιχειρηματίες που σχετίζονταν με την οργάνωση FETO.
Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου