«Πιστεύω ότι στα επόμενα στάδια ο αριθμός των βουλευτών (σ.σ.: υπέρ της συμφωνίας) θα αυξηθεί. Δεν το λέω τυχαία, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που θέλουν να έλθουν μαζί μας», δήλωσε ο Ζάεφ, αποκαλύπτοντας ότι θα προσπαθήσει να συντμήσει την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης σε λιγότερο από 15 ημέρες, με τη συνεργασία της αντιπολίτευσης.
Το VMRO διέγραψε τους επτά αποστάτες βουλευτές του (τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες – ο όγδοος ήταν ανεξάρτητος συνεργαζόμενος), με τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι να εικάζει ότι «σε κάποιους εξ αυτών υποσχέθηκαν αμνηστία, ίσως και να έπεσαν μετρητά στο τραπέζι». Πράγματι, οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι «αποστάτες» του VMRO (για χάρη των οποίων η συνεδρίαση καθυστέρησε 6-7 ώρες, ώσπου να βρεθούν οι «μαγικές» 80 ψήφοι και με τις φήμες να οργιάζουν για βαλίτσες από 250.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ) κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για τα σοβαρά επεισόδια στη σκοπιανή Βουλή στις 27 Απριλίου.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους οι «8» έθεσαν όρους -τους οποίους δέχθηκε ο Ζάεφ- να κατοχυρωθεί η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα, να επιβληθεί η εσωτερική χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» μόνο όταν η χώρα γίνει πλήρες μέλος της Ε. και να προβλεφθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι άκυρη αν η Ελλάδα αποτύχει να κυρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό και βάλει εκ νέου προσκόμματα στην ένταξη σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής χαιρέτισαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ευρωπαίος επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χάαν, ενώ ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (DUI) Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε «μονόδρομο χωρίς επιστροφή» την ένταξη σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καλώντας κι άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης να βρουν το κουράγιο να κάνουν τη σωστή επιλογή στις επόμενες φάσεις της συνταγματικής διαδικασίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]