“Για τη Γαλλία, όλα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το 2019”, δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον των γάλλων πρεσβευτών.
“Η απόφαση του βρετανικού λαού να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμετάκλητη. Πρέπει να εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας”, υπογράμμισε.
“Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι η Βρετανία, από τη στιγμή που θα φύγει, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις” ούτε να “έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά εκτός κι αν αποδεχθεί τις τέσσερις ελευθερίες”, μεταξύ των οποίων και εκείνη της κυκλοφορίας, επανέλαβε ο Ολαντ.
“Γνωρίζω καλά πως είναι δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι”, συνέχισε. Όμως η καθυστέρηση της προετοιμασίας πριν από την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα επισημοποιήσει το αίτημα για τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ, δεν μπορεί να παρατείνεται επ΄αόριστον, “με κίνδυνο να προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια”, είπε.
“Δεν θα ήταν καλό για τη Βρετανία ούτε αποδεκτό για την Ευρώπη. Για τη Γαλλία, θα πρέπει να έχει τελειώσει έως το 2019”, δήλωσε.
Τραγωδία στη Νορβηγία: Επέβαιναν δεκάδες άτομα, αναφορές για νεκρούς
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε, εξάλλου, πως η εφαρμογή έως το τέλος του χρόνου της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που συνομολογήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, “δεν έχει ακόμη επιτευχθεί”, και κάλεσε τις χώρες που την έχουν υπογράψει να προχωρήσουν στην επικύρωσή της.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη “πολύ κάτω” από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.
“Η πρώτη επείγουσα ανάγκη είναι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Και αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί”, δήλωσε ο Ολάντ.
“Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε από τις υποσχέσεις στα έργα”, επέμεινε, ζητώντας από το γαλλικό διπλωματικό σώμα στο εξωτερικό “να ενισχύσει τις προσπάθειες προκειμένου οι χώρες διαμονής σας να επικυρώσουν τη συνθήκη πριν από τη σύνοδο του Μαρακές”, όπου θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο η 22η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP22).
“Όσο για την Γαλλία, έχει κάνει τη δουλειά της”, είπε ο πρόεδρος Ολάντ. Η χώρα που φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού, τη λεγόμενη COP21, επικύρωσε τη συμφωνία στις 8 Ιουνίου με ψηφοφορία στη Βουλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ