«Αν δεν την ανακόψουμε τα επόμενα δύο χρόνια θα μας ξεφύγει εντελώς», προειδοποίησε για την αλλαγή του κλίματος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να νοιαστούν για την ευημερία των λαών τους, να μην παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της αντιτρομοκρατίας και να εργαστούν προς ένα «πολυμερές διεθνές σύστημα».
Μάταιος κόπος… Η ομιλία του Τραμπ ήταν μια ισχυρή επανάληψη του δόγματος «πρώτα η Αμερική», με πλήρη απαξίωση των διεθνών οργανισμών και αποθέωση των μονομερών ενεργειών στη διεθνή σκηνή.
«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ την κυριαρχία της Αμερικής σε μια μη εκλεγμένη παγκόσμια γραφειοκρατία που δεν λογοδοτεί σε κανέναν (σ.σ.: οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από σειρά οργανισμών του ΟΗΕ και από τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, τα πυρηνικά του Ιράν και το παγκόσμιο εμπόριο). Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και εναγκαλιζόμαστε το δόγμα του πατριωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο παγωμένο του ακροατήριο. Μόνο μία φορά οι παριστάμενοι στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης γέλασαν αυθόρμητα, όταν ο Τραμπ περιαυτολόγησε ότι η κυβέρνησή του «σημείωσε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα από κάθε άλλη στην αμερικανική Ιστορία». Τα ειρωνικά γέλια τον ξάφνιασαν, αλλά δεν έχασε την ψυχραιμία του. «Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση, αλλά δεν πειράζει».
«Ολοι εναντίον όλων»
Ξεδιπλώνοντας το όραμά του για έναν κόσμο του τύπου «όλοι εναντίον όλων, όπου επικρατεί ο ισχυρότερος», ο Τραμπ δήλωσε πως «τιμά το δικαίωμα κάθε έθνους σε αυτή την αίθουσα να ακολουθήσει τα έθιμα, τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις του», υπό τον όρο να… υπακούει στην Αμερική. «Οι ΗΠΑ δεν θα σας επιβάλουν πώς θα ζείτε, θα δουλεύετε ή θα θρησκεύεστε. Το μόνο που σας ζητάμε σε αντάλλαγμα είναι να τιμήσετε τη δική μας κυριαρχία (σ.σ.: δηλαδή να μην αντιταχθείτε στο Make America Great Again)», είπε ο Τραμπ.
Τα πυρά του στράφηκαν κυρίως κατά του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε ως μια «διεφθαρμένη δικτατορία, που σπέρνει χάος, θάνατο και καταστροφή, παραβιάζοντας τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων του».
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως η απόφασή του να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψε ο Ομπάμα χαιρετίστηκε από τα κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χασάν Ροχανί μόνο αν η Τεχεράνη «αλλάξει τον τόνο». Η αμερικανική πλευρά διέρρευσε πως ο Ροχανί ζήτησε συνάντηση με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, κάτι που η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά. «Μόνο αν δηλώσει ότι σέβεται τη συμφωνία του 2015 θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι», ξεκαθάρισε ο Ροχανί.
Αποθέωση Κορέας
Στους αντίποδες ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τη διακοπή πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη» πρόοδο στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. «Με τη στήριξη πολλών κρατών προσπαθούμε από το φάσμα της αντιπαράθεσης να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα προς την ειρήνη», είπε, προαναγγέλλοντας μια δεύτερη συνάντηση με τον ηγέτη της Πιονγιάνγκ.
Κατά τα άλλα ο Τραμπ επιτέθηκε στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, κατηγόρησε τις «εξαρτημένες από αμερικανικά όπλα» χώρες του ΟΠΕΚ που ακριβαίνουν το πετρέλαιο και ενοχοποίησε την παράνομη μετανάστευση για την αύξηση της εγκληματικότητας στις χώρες υποδοχής.
Εκτός από το Ιράν επιτέθηκε ονομαστικά στη Βενεζουέλα, ενώ μοίρασε απλόχερα επαίνους στους πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Πολωνία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]