Τη Γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ μετά τη συνάντησή τους θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Δυτικές χώρες έχουν εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή τους προς τη Συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η αντιπολίτευση στα Σκόπια αντιδρά έντονα. Η Μέρκελ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι.
Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την σύνδεση της π.ΓΔΜ με την Ε.Ε , η κα Μέρκελ με την επίσκεψή της επισφραγίζει την στήριξη που παρέχει το Βερολίνο.
Δεν είναι τυχαία προφανώς και η ημέρα της επίσκεψης καθώς σήμερα 8 Σεπτεμβρίου είναι η εθνική επέτειος της π.ΓΔΜ
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στ. Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις και διμερή θέματα».
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι «η επίσκεψη Μέρκελ στέλνει ένα μήνυμα υποστήριξης μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ και να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Η ημερομηνία της επίσκεψης Μέρκελ προφανώς δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την εθνική επέτειο της γειτονικής χώρας.
Η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».
Το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλοι υψηλοί επισκέπτες από το Βερολίνο, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενώ στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε μία “συμφωνία ορόσημο που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή” αναφέρθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στο πλαίσιο των συνομιλιών του στην π.ΓΔΜ. Από την μεριά του ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η Αυστρία έπαιξε τον δικό της ρόλο στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, καθώς η Βιέννη φιλοξένησε σημαντικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της π.ΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ζάεφ: Εμπιστοσύνη σε Τσίπρα και Κοτζιά
Ο πρωθυπουργός της π.ΓΔΜ Ζάεφ και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην πετύχει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της π.ΓΔΜ, ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πρόσθεσε πως, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ (έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση) , το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.
«Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ
Κοτζιάς: Κερδίσαμε πίσω το όνομα
Την Συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε, κατηγορώντας για υποκρισία και ανοησία την αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real fm.
Ειδικότερα για την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στην πΓΔΜ ως «Μακεδονία» ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι, εφόσον δεν έχει ψηφιστεί η συμφωνία, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία», όπως το έχουν αναγνωρίσει, επί εποχής Σημίτη με το σκέτο όνομα, όπως και άλλα 145 κράτη.
Σημείωσε επίσης ότι μόλις τελειώσει η διαδικασία θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. «Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε, όπως μας λένε»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί «μακεδονικής γλώσσας» ανέφερε ότι έχει αναγνωριστεί από το 1977 και ότι ενοχλεί περισσότερο τους Βουλγάρους διότι πιστεύουν ότι η γλώσσα αυτή είναι βουλγαρική διάλεκτος και νιώθουν ότι με τη συμφωνία αυτή αποξενώνονται από τους άλλους βόρειους γείτονές μας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]