Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας του Παλέρμο έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του Σαλβίνι για απαγωγή περίπου 170 μεταναστών που παρέμειναν επί ένα 10ήμερο σχεδόν στο σκάφος της ακτοφυλακής που τους είχε περισυλλέξει από τη θάλασσα.
«Ένα όργανο του Κράτους ερευνά ένα άλλο όργανο του Κράτους. Με τη μικρή διαφορά ότι εσείς έχετε εκλέξει το ένα από τα όργανα του κράτους», ενώ οι δικαστές «δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν και δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους ενώπιον ουδενός», σχολίασε σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Facebook o Σαλβίνι.
Στο βίντεό του, ο Σαλβίνι απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους και οπαδούς του, αποκαλώντας τους «συναυτουργούς» στην σταυροφορία του για να εμποδισθεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα. Μάλιστα στο Twitter το #ComplicidiSalvini (συνένοχοι του Σαλβίνι) από χθες αποτελεί την πιο δημοφιλή αναφορά.
Στην Ιταλία, η νέα τούτη επίθεση επανέφερε στις μνήμες όλων τις αντεγκλήσεις που είχε με τη δικαιοσύνη ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε έλθει αντιμέτωπος με μία μακρά σειρά δικών και ερευνών στα χρόνια της πολιτικής του ακμής τις δεκαετίες του ’90 και 2000.
Ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Τζοβάνι Λενίνι εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του απέναντι στις δηλώσεις του Σαλβίνι, οι οποίες πλήττουν «το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
«Όσοι εκπροσωπούν τους θεσμούς και πολύ περισσότερο σε τόσο υψηλό επίπεδο, έχουν καθήκον να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα, όπως ακριβώς και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες», πρόσθεσε.
Ενώσο η αριστερή αντιπολίτευση διασάλπισε την αντεπίθεση εναντίον της Λέγκας, αγανάκτηση για την στάση του Σαλβίνι έχει αρχίσει να δημιουργείται κι εντός του Κινήματος 5 Αστέρων, το οποίο θριάμβευσε εκλογικά επαγγελλόμενο απόλυτη υποδειγματικότητα στο πολιτεύεσθαι, έκτοτε όμως έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί του.
Ο επικεφαλής του Κινήματος και έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουΐτζι Ντι Μάιο, έσπευσε να υπενθυμίσει πως την απόφαση για να απαγορευθεί η αποβίβαση των μεταναστών συμμερίζεται στο σύνολό της η κυβέρνηση. «Τούτου λεχθέντος, οφείλουμε να σεβασθούμε τους δικαστές», πρόσθεσε.
Εξόν από τους δικαστές του Παλέρμο, ο Σαλβίνι έχει ανοίξει μέτωπο και με εκείνους στη Γένοβα, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή 49 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει παράτυπα ως κρατική επιχορήγηση η Λέγκα στο διάστημα 2008-10, έπειτα από την καταδίκη για απάτη πρώην ιθυνόντων του κόμματος.
Στο σημείο αυτό, συμπαραστάτη βρήκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, δικηγόρου και καθηγητή Δικαίου, ο οποίος δηλώνει «φαντασθείτε έναν αρχηγό κόμματος που, από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή του για να διεκπεραιώσει τις πολιτικές του δραστηριότητες. (..) εάν δεν είχα τα σημερινά μου καθήκοντα, τότε θα αυτοπροτεινόμουν για να αναλάβω την υπεράσπισή του».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]