Πρόκειται για “μια από τις πιο περίπλοκες έρευνες που έχει αναλάβει ποτέ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία”, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της, Νιλ Μπάσου.
Στις 15.00 (ώρα Βρετανίας) της Παρασκευής, 2 Μαρτίου, δύο άνδρες ηλικίας περίπου 40 ετών, που σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές και με βάση τα ρωσικά διαβατήριά τους ονομάζονται Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, φτάνουν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, στα νότια του Λονδίνου. Ήταν επιβάτες στην πτήση SU2588 της ρωσικής εταιρείας Aeroflot που προερχόταν από τη Μόσχα.
Οι βρετανικές αρχές υποθέτουν ότι στη συνέχεια κατευθύνονται πιθανότατα με το τρένο στο κέντρο του Λονδίνου. Χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στο ξενοδοχείο City Stay Hotel, στην οδό Μπόου του ανατολικού Λονδίνου. Θα μείνουν εκεί για δύο νύχτες. Η αστυνομία βρήκε στο δωμάτιό τους ίχνη του Νόβιτσοκ, αυτού του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.
Το Σάββατο, 3 Μαρτίου, οι δύο άνδρες, που φέρεται ότι ανήκουν στη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, χρησιμοποιούν εκ νέου τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να πάνε στον σταθμό του Γουότερλου απ’ όπου παίρνουν το τρένο με προορισμό το Σάλσμπερι, την πόλη όπου κατοικεί ο Σεργκέι Σκριπάλ.
Φτάνουν στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας γύρω στις 14.25. Θα μείνουν εκεί τουλάχιστον για δύο ώρες. “Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για αναγνωριστική μετακίνηση”, είπε ο Νιλ Μπάσου.
Στη συνέχεια, επιβιβάζονται ξανά στο τρένο για το Λονδίνο γύρω στις 16.10, όπως δείχνουν τα βίντεο από το σύστημα ασφαλείας του σταθμού του Σάλσμπερι. Στο ξενοδοχείο τους επιστρέφουν στις 20.05 το ίδιο βράδυ.
Την Κυριακή, 4 Μαρτίου, οι δύο ύποπτοι φεύγουν από το City Stay Hotel στις 8.05 το πρωί. Ακολουθούν την ίδια διαδρομή προς το Σάλσμπερι, περνώντας πάλι από τον σταθμό του Γουότερλου.
Οι κάμερες παρακολούθησης τους καταγράφουν να περνούν κοντά στο σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ, στην οδό Γουίλτον, στις 11.58. “Πιστεύουμε ότι μόλυναν την μπροστινή πόρτα με Νόβιτσοκ” είπε ο Μπάσου. Στις 13.08 άλλο βίντεο τους δείχνει να ανεβαίνουν την οδό Φίσερτον, κατευθυνόμενοι προς τον σταθμό του Σάλσμπερι. Επιβιβάζονται στο τρένο στις 13.50.
Στις 16.15 η τοπική αστυνομία δέχεται το τηλεφώνημα ενός περαστικού που ανησυχεί για την κατάσταση δύο ανθρώπων, τους οποίους βρήκε αναίσθητους σε ένα παγκάκι. Πρόκειται για τον Σεργκέι και τη Γιούλια Σκριπάλ που μεταφέρονται σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Περίπου την ίδια ώρα, στις 16.45, ο Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Ρουσλάν Μποσίροφ φτάνουν στον σταθμό του Γουότερλου. Φεύγουν από το Λονδίνο στις 18.30, ξανά με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, κατευθυνόμενοι προς το αεροδρόμιο του Χίθροου. Κάνουν τσεκ-ιν στις 19.28 και επιβιβάζονται στην πτήση SU2585 της Aeroflot που αναχωρεί στις 22.30 για τη Μόσχα.
“Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επέστρεψαν στη Βρετανία από τότε” ανέφερε η αστυνομία.
Η ιστορία των Σκριπάλ θυμίζει έντονα τη δηλητηρίαση, με πολώνιο-210, του Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο, τον Νοέμβριο του 2006 στο Λονδίνο. Το 2016 οι βρετανικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τον θάνατό του ευθύνονταν ο πρώην πράκτορας και βουλευτής Αντρέι Λουγκοβόι και ο επιχειρηματίας Ντμίτρι Κόβτουν που έριξαν τη ραδιενεργή ουσία στο τσάι του, όταν συναντήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο.
Η Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δύο άνδρες, που κατηγορήθηκαν σήμερα για την απόπειρα φόνου στη νότια Αγγλία ενός Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα, ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και η δράση τους είχε σχεδόν σίγουρα εγκριθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο, δήλωσε μιλώντας σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Ως βασικούς ύποπτοι για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου και της κόρης του Γιούλιας κατονομάστηκαν οι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ.
«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές λίγο αφού η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.
«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.
Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, δήλωσε ακόμη η Μέι.
«Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό.
«Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν «αρκετές αποδείξεις» για να κατηγορηθούν για την επίθεση στο Σάλσπμπουρι με νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.
Άγνοια δηλώνει η Μόσχα
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων δύο Ρώσων του οποίους βρετανοί εισαγγελείς θεωρούν υπεύθυνους για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης»
«Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες , δεν μας λένε τίποτα» δήλωσε η Ζαχάροβα
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λονδίνο.
«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σαλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι ‘Ρωσία-1».
Στο μεταξύ το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.
Το Λονδίνο ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Η Βρετανία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος δύο αξιωματικών της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που κατηγορούνται από το Λονδίνο ότι διέπραξαν την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλιας, τον περασμένο Μάρτιο.
Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).
Η Κάρεν Πιρς, η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Λονδίνο θέλει να ενημερώσει τους εταίρους του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις έρευνες των βρετανικών αρχών.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]