Η βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ, τελευταίος θύλακας των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών ανταρτών στη χώρα, αποτελεί το πιο πρόσφατο «αγκάθι» στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων που έχουν αναμιχθεί στην εμφύλια σύγκρουση. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει τον Σύρο ομόλογο του, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να μην πραγματοποιήσει μία «απερίσκεπτη επίθεση» εναντίον του Ιντλίμπ, τονίζοντας πως θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Επιπλέον, απευθύνθηκε και στους δύο «πάτρωνες» του συριακού καθεστώτος, τη Ρωσία και το Ιράν, σημειώνοντας ότι θα «πραγματοποιήσουν ένα πολύ σοβαρό ανθρωπιστικό λάθος, αν λάβουν μέρος σε αυτή την πιθανή ανθρωπιστική τραγωδία».
Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν πραγματοποιήσει και τα Ηνωμένα Έθνη, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν Ντε Μιστούρα, να υπογραμμίζει ότι προφανώς πρέπει να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές, όχι όμως με το κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, στο Ιντλίμπ κατοικούν σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά.
Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο απέρριψε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, ανακοινώνοντας ότι ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται» μα εκκαθαρίσει ολοκληρωτικά «την κοιτίδα της τρομοκρατίας» που βρίσκεται στην περιοχή. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι στο Ιντλίμπ κυριαρχούν τζιχαντιστές αντάρτες με διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, οι οποίοι απειλούν τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και αποτελούν εμπόδιο στην εύρεση πολιτικής λύσης για τη λήξη της εμφύλιας σύρραξης. Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ, τόνισε ότι συνιστούν μία «ελλιπή προσέγγιση» της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν περίπου τριάντα αεροεπιδρομές εναντίον 16 ανταρτοκρατούμενων περιοχών του Ιντλίμπ, των βουνών της Λαττάκειας και της πεδιάδας της Σαλ Αλ Γκαμπ. Για ρωσικούς βομβαρδισμούς έκαναν επίσης λόγο μέσα που πρόσκεινται στις δυνάμεις των ανταρτών. Σύμφωνα με τη Συριακή Πολιτική Προστασία, από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο, συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα και εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ της Συρίας, αλλά και άλλα διμερή θέματα, σύμφωνα με μια τουρκική διπλωματική πηγή.
Το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ, στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, με τη Ρωσία να ξαναρχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός –τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων– για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.
Υπόθεση Πελικό: «Να τιμωρηθεί για τις φρικαλεότητες που έκανε στη μητέρα μας» ζητούν τα παιδιά τους
Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη των αρμάτων στη Χατάι, διευκρινίζοντας ότι θα προωθηθούν πιο κοντά στα σύνορα.
Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος του εξέφρασε την “ενόχλησή” του για την παρουσία, στη Συρία, Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζονται “τρομοκράτες” από την Τουρκία.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συριακές, κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι “είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, ιδρύθηκε από μέλη του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις.
Η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο συριακός στρατός “ετοιμάζεται να διευθετήσει” το πρόβλημα της “τρομοκρατίας” στην επαρχία αυτή που συνορεύει με την Τουρκία.
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του να μην “επιτεθούν αψήφιστα” στην Ιντλίμπ, επειδή θα μπορούσαν να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η Μόσχα απέρριψε αυτό το σχόλιο, τονίζοντας ότι η επαρχία έχει μετατραπεί σε “εστία τρομοκρατίας”.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]