Στην έκθεση που κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ για «γενοκτονία», οι ερευνητές του ΟΗΕ εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η ντε φάκτο ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας, δεν χρησιμοποίησε το «ηθικό κύρος της» για να αποτρέψει τις βιαιότητες σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.
«Δεν τίθεται θέμα για την επιτροπή να αφαιρέσει ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», είπε ο γραμματέας της, Όλαφ Νιέλσταντ. «Οι κανονισμοί του Νόμπελ Ειρήνης δεν το επιτρέπουν», εξήγησε.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι τιμήθηκε με το βραβείο το 1991, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη χώρα της και δεν μπόρεσε να πάει στο Όσλο για να εκφωνήσει την ομιλία αποδοχής του Νόμπελ παρά μόλις 21 χρόνια αργότερα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Όπως είχε ανακοινώσει και πέρυσι, η επιτροπή επανέλαβε «τη βαθύτατη ανησυχία της για την κατάσταση στη Μιανμάρ» και κάλεσε «όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουν τέλος στις διακρίσεις και τις διώξεις μειονοτήτων.»
Το 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, μετά την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ σε αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών σε μεθοριακά φυλάκια. Η καταστολή αυτή χαρακτηρίστηκε “εθνοκάθαρση” από τον ΟΗΕ, μια κατηγορία που απορρίφθηκε από τις αρχές της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]