Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο αποφασίζει για επιπλέον κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η κατάσταση εμφανίζεται αρκετά περιπλεγμένη, καθώς η νέα αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία συμπίπτει με την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.
Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, η εταιρία Microsoft, σε ένδειξη καλής θέλησης, ανακοίνωσε πως εμπόδισε Ρώσους χάκερ από νέες επιθέσεις σε ιστοσελίδες πολιτικών. Αυτή τη φορά οι κυβερνοεπιθέσεις στόχευαν Ρεπουμπλικανούς και όχι την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών – όπως συνέβη το 2016, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών.
Οι χάκερ είχαν σχεδιάσει -σύμφωνα με τη Μάικροσοφτ- ψεύτικες ιστοσελίδες, αντιγράφοντας τις πραγματικές, και στόχευαν στο Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Hudson, δύο πολιτικά think tanks, πολύ γνωστά στο χώρο των Αμερικανών συντηρητικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τα δύο ινστιτούτα έγιναν στόχος επιθέσεων γιατί είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά τώρα έχουν μετατραπεί σε επικριτές του. Στις δύο «δεξαμενές σκέψης» ανήκουν πολλά εξέχοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που έχουν αντιδράσει έντονα στην αλλαγή πολιτικής έναντι της Μόσχας και έχουν καταδικάσει τις επαφές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ανακοίνωσε ότι η εταιρία ανησυχεί για τη συνεχή δραστηριότητα των χάκερ η οποία στοχεύει σε ιστοσελίδες που ανήκουν σε εκλεγμένους αξιωματούχους, πολιτικές ομάδες και ινστιτούτα στις ΗΠΑ. Η Microsoft έκλεισε 6 ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν από την ομάδα Fancy Bear. Οι χρήστες που έμπαιναν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες εν αγνοία τους μεταφέρονταν σε άλλες ψεύτικες. Οι χάκερ στη συνέχεια τους έκλεβαν τα προσωπικά στοιχεία τους. Αυτό είχε συμβεί και στην προεκλογική επιτροπή των Δημοκρατικών πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η Μάικροσοφτ έχει παρελθόν αντιπαράθεσης με τη Fancy Bear καθώς εδώ και δύο χρόνια έχει κλείσει 84 ιστοσελίδες που συνδέονται με την ομάδα αυτή.
Χαβάη: Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους της United Airlines μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο
Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες της Μάικροσοφτ, κατηγορώντας την εταιρία για πολιτικά παιχνίδια. «Δεν γνωρίζουμε για ποιους χάκερ μιλούν και δεν καταλαβαίνουμε πού στηρίζουν αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η αποκάλυψη των νέων κυβερνοεπιθέσεων έγινε ενώ η Ουάσιγκτον παρακολουθεί άγρυπνα τις προετοιμασίες για τα μεγαλύτερα «παιχνίδια πολέμου» μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι ρωσικές πολεμικές ασκήσεις -στις οποίες θα εμπλακούν πάνω από 150.000 Ρώσοι- με την ονομασία Vostok 2018 θα γίνουν με τη συμμετοχή της Κίνας και της Μογγολίας (σύμφωνα με τη CIA).
Ενώ γινόταν γνωστό το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ανακοίνωνε ότι εξετάζει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Μόσχας. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια λίστα με ρωσικές ναυτιλιακές εταιρίες εναντίον των οποίων επιβάλλει κυρώσεις με την κατηγορία ότι έχουν σπάσει το διεθνές εμπάργκο όπλων και καυσίμων προς τη Βόρεια Κορέα. «Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο, το οποίο θα ισχύσει έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν.
Το νέο αμερικανικό πλήγμα στη Ρωσία ανακοινώθηκε ενώ στον Λευκό Οίκο ο σύμβουλος του Τραμπ Τζον Μπόλτον ετοιμάζεται να συναντήσει αυτές τις ημέρες το Νικολάι Πατρούτσεφ, που είναι «ομόλογός» του στο Κρεμλίνο –σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Πούτιν. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν για να επανεξετάσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ελσίνκι – κι ενδεχομένως να συζητήσουν την πιθανότητα νέας συνάντησής τους. Ο Μπόλτον, πάντως, δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις αμερικανικές ανησυχίες για ανάμιξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]