Οι προκριματικές εκλογές σε τέσσερις Πολιτείες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασαν σε 11 τον αριθμό υποψήφιων κυβερνητών γένους θηλυκού και σε τουλάχιστον 182 τις γυναίκες υποψήφιες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε ως μεγάλη νίκη του κινήματος για τη διεύρυνση της γυναικείας συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, τη στιγμή μάλιστα που ο Τύπος του Βελγίου (έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης) παραπονιέται ότι η ποσόστωση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας έπεσε αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οταν έκλεισαν οι κάλπες στις Πολιτείες Κάνσας, Μισούρι, Μίσιγκαν και Ουάσιγκτον (την Πολιτεία της Δυτικής Ακτής, όχι την περιφέρεια της αμερικανικής πρωτεύουσας), έγινε σαφές ότι οι νίκες της Γκρέτσεν Γουίτμερ (Μίσιγκαν) και της Λόρα Κέλι (Κάνσας) στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών δημιούργησαν ρεκόρ 11 υποψήφιων γυναικών κυβερνητών, κατά μία περισσότερες από το 1994.
Ταυτόχρονα τουλάχιστον 182 γυναίκες εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σπάζοντας το ρεκόρ των 167 του 2016.
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν, κυρίως, στο Μίσιγκαν, όπου σημειώθηκε… φουλ της ντάμας – τέσσερις γυναίκες υποψήφιες βουλευτίνες για τους Δημοκρατικούς, σε ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες της Πολιτείας. Μάλιστα, η παλαιστινιακής καταγωγής Ρασίντα Τλαΐμπ έχει εξασφαλισμένη την εκλογή της στη Βουλή καθώς δεν θα έχει απέναντί της Ρεπουμπλικανό αντίπαλο. Δεν θα είναι μόνο η πρώτη Παλαιστινοαμερικανίδα αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα που περνάει την πύλη του Κογκρέσου.
Δύο αποκλειστικά γυναικείες μονομαχίες θα έχουμε και στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον (με πρωτεύουσα το Σιάτλ). Την έδρα στη Βουλή θα διεκδικήσει η Δημοκρατική Λίζα Μπράουν απέναντι στην Κάθι Μακ Μόρις, ενώ για την έδρα της Γερουσίας η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Χάτσινσον θα διασταυρώσει το ξίφος της με την απερχόμενη γερουσιαστή, Μαρία Κάντγουελ. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη πολιτικού ιδρύματος, υπάρχει ακόμη και η μαθηματική πιθανότητα οι γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος να υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών συναδέλφων τους στη Βουλή τον Νοέμβριο!
ΡΑΣΙΝΤΑ ΤΛΑΪΜΠ
Η πρώτη μουσουλμάνα στο Κογκρέσο
Πάνε περίπου δέκα μέρες από τη στιγμή που η 42χρονη Ρασίντα Τλαΐμπ, μητέρα δύο παιδιών και θυγατέρα Παλαιστινίων μεταναστών στις ΗΠΑ, έγραψε ιστορία. Η νίκη της στις 8 Αυγούστου στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην περιφέρεια του Ντιτρόιτ τής εξασφάλισε ουσιαστικά την εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού τον Νοέμβριο δεν θα έχει κανέναν αντίπαλο – ούτε Ρεπουμπλικανό ούτε από τρίτο κόμμα (τα περίεργα του αμερικανικού συστήματος).
Η Τλαΐμπ έγινε γνωστή σε όλη την Αμερική τον Αύγουστο του 2016, όταν διέκοψε την προεκλογική ομιλία του Τραμπ στο Ντιτρόιτ, φωνάζοντάς του «τα παιδιά μας αξίζουν καλύτερη τύχη» και προτρέποντάς τον «να διαβάσει καλύτερα το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Οι μπράβοι του Τραμπ την έβγαλαν σηκωτή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, αλλά η ίδια επέμεινε πως η πράξη της «ήταν το πιο αμερικανικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει».
Κατατροπώνοντας πέντε εσωκομματικούς αντιπάλους, η δικηγόρος και κοινωνική λειτουργός από το… γονατισμένο από την ανεργία και την εγκατάλειψη Ντιτρόιτ θα γίνει η πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα του Κογκρέσου, 12 χρόνια μετά την εκλογή του πρώτου άνδρα μουσουλμάνου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κιθ Ελισον από τη Μινεσότα. Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός εκπρόσωπος του Ισλάμ στο Κογκρέσο είναι ο βουλευτής Αντρέ Κάρσον, εκλεγμένος στην Ιντιάνα το 2008.
Το ερευνητικό κέντρο Pew υπολογίζει το μουσουλμανικό στοιχείο στις ΗΠΑ στο 1,1% του πληθυσμού, ήτοι σε 3,45 εκατομμύρια. Στη συντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, καθώς τους έχουν τρομάξει οι άγριες αντι-μεταναστευτικές και αντι-ισλαμικές διαθέσεις του Τραμπ.
«Η εκλογή μου θα στείλει ένα μεγάλο μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα ότι αποτελούμε κι εμείς μέρος της κυβέρνησης. Είμαστε μέρος της κοινωνίας και απαιτούμε ίση μεταχείριση», είχε δηλώσει η Ρασίντα Τλαΐμπ τον Μάιο στο CBS.
Μία από τις πρώτες που έσπευσαν να τη συγχαρούν ήταν το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών, η 28χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες, που με τη νίκη της τον Ιούνιο στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης ταρακούνησε το κομματικό κατεστημένο.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο νοτιοδυτικό Ντιτρόιτ, η Τλαΐμπ ήταν η πρώτη μουσουλμάνα που εξελέγη στο Κογκρέσο του Μίσιγκαν, με θητεία το 2009-2014. Είναι υπέρμαχος των ίσων αμοιβών για τις γυναίκες, της φοίτησης χωρίς δίδακτρα στα κολέγια, του συστήματος δημόσιας υγείας, των δικαιωμάτων γκέι και τρανσέξουαλ, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ευκολότερης χορήγησης αμερικανικής ιθαγένειας στους μετανάστες (το έκανε, άλλωστε, ο Τραμπ για τα… πεθερικά του, τους γονείς της Μελάνια από τη Σλοβενία).
Η μητέρα της Ρασίντα Τλαΐμπ κατάγεται από ένα χωριό της Δυτικής Οχθης και οι συγγενείς της στην Παλαιστίνη (η γιαγιά της, οι θείοι) χάρηκαν παρακολουθώντας την επιτυχία της στην τηλεόραση.
Η νίκη της έδωσε φτερά σε άλλες τρεις μουσουλμάνες υποψήφιες για το Κογκρέσο, στην Αριζόνα, στη Μασαχουσέτη και τη Μινεσότα. «Η επιτυχία της είναι και δική μας. Είναι υπέροχο να είσαι μέρος μιας χώρας που αλλάζει πρόσωπο προς το δημοκρατικότερο», δήλωσε η υποψήφια στη Μασαχουσέτη, Ταχίρα Αματούλ-Γουαντούντ.
ΚΡΙΣΤΙΝ ΧΑΛΚΟΥΙΣΤ
H πρώτη τρανσέξουαλ υποψήφια κυβερνήτης
«Θα μπορούσα να το κάνω αυτό στην Αλαμπάμα; Μάλλον όχι». Τάδε έφη Κριστίν Χάλκουιστ, η πρώτη τρανσέξουαλ υποψήφια κυβερνήτης μιας αμερικανικής Πολιτείας, που είχε την τύχη να γεννηθεί και να πολιτεύεται στο Βερμόντ, την πιο «προχωρημένη» και ανεκτική Πολιτεία των ΗΠΑ (από εκεί κατάγεται και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, που αυτοπροσδιοριζόταν «ανεξάρτητος σοσιαλιστής» στη Γερουσία). Το 2000 το Βερμόντ έγινε η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που καθιέρωσε το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και το 2009 έφθασε στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων (ανδρών και γυναικών).
Η 62χρονη Χάλβιστ γεννήθηκε άνδρας, έκανε οικογένεια και παιδιά, αλλά σε σχετικά προχωρημένη ηλικία αποφάσισε να ακολουθήσει τη φυσική τάση των παιδικών της χρόνων, αλλάζοντας νομικά και χειρουργικά φύλο. Η γυναίκα και τα παιδιά του (της) έδειξαν κατανόηση και τη στήριξαν στη δύσκολη μετάβαση, από το ανδρικό στο γυναικείο φύλο. Επαγγελματικό πρόβλημα δεν έχει άλλωστε ποτέ, αφού διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Συνεργατικής Ηλεκτρικής Εταιρίας του Βερμόντ, μίας από τις πολλές του είδους στις ΗΠΑ.
Στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών την Τρίτη η Χάλκουιστ επελέγη ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους του κόμματός της να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο κυβερνήτη Φιλ Σκοτ, με πολλές πιθανότητες να τον νικήσει και να γίνει στις 6 Νοεμβρίου η πρώτη τρανσέξουαλ κυβερνήτης στις ΗΠΑ. Εως τώρα έχουν εκλεγεί ελάχιστα διεμφυλικά άτομα μόνο σε πολιτειακές Βουλές και Γερουσίες.
«Νομίζω ότι το Βερμόντ θα γίνει σύμβολο ελπίδας για όλη τη χώρα», δήλωσε η Χάλκουιστ στο Reuters μετά τη νίκη της. Μετά την εκλογή Τραμπ υπάρχει τάση να αφαιρούνται και να συρρικνώνονται τα δικαιώματα που απέκτησαν οι γκέι, λεσβίες και διεμφυλικοί Αμερικανοί επί προεδρίας Ομπάμα στις δημόσιες υπηρεσίες, στο στρατό κ.λπ.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ (ΜΙD–TERM) ΕΚΛΟΓΩΝ
Οι κίνδυνοι για Τραμπ αν οι Ρεπουμπλικανοί χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο
Oι εκλογές του φθινοπώρου έχουν τεράστια πολιτική σημασία για το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ. Αν οι Ρεπουμπλικανοί χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, στην καλύτερη περίπτωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει την ατζέντα του σε σειρά εσωτερικών και διεθνών θεμάτων (προσέγγιση με Ρωσία, διασπορά εμπορικών πολέμων σε Ευρώπη και Ασία, κλίμα, μεταναστευτικό κ.λπ.) και στη χειρότερη μπορεί να παραπεμφθεί για το σκάνδαλο της προεκλογικής συνεργασίας με τους Ρώσους κατά της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, εφόσον βέβαια ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία εις βάρος του.
Τον Νοέμβριο θα ανανεωθούν στο σύνολό τους οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, μαζί με 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ θα εκλεγούν νέοι κυβερνήτες σε 36 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες.
Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται 23 έδρες για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και μόλις 2 έδρες για να πάρουν και τη Γερουσία. Οι πιθανότητες για το πρώτο είναι σαφώς περισσότερες, δεδομένου ότι δεκάδες βετεράνοι Ρεπουμπλικανοί θα εγκαταλείψουν φέτος τα βουλευτικά έδρανα, τερματίζοντας την καριέρα τους. Στη Γερουσία όμως οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να αντέξουν, ενδεχομένως διευρύνοντας ελαφρά την πλειοψηφία τους.
Η τελευταία δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδινε προβάδισμα στους Δημοκρατικούς με 6,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]