Ο Πίτερ Κόλετ, ειδικός στην ψυχολογία της συμπεριφοράς, αποκαλύπτει ένα μείγμα κυριαρχίας και αδυναμίας στις κινήσεις και συμπεριφορές που επέδειξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρώσος ομόλογός του με αφορμή το ιστορικό τετ α τετ.
«Δεν είναι σαν ο ένας από τους δύο να προσπαθεί να επικρατήσει του άλλου και ο άλλος να παραμένει δουλοπρεπής… Έχουμε να κάνουμε με δύο πρόσωπα που στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα», σύμφωνα με τον ίδιο. «Κανείς δεν δείχνει άνετος παρουσία του άλλου» επισημαίνει ο ψυχολόγος.
Μάλιστα, ορισμένες από τις κινήσεις των δύο ηγετών μπήκαν στο μικροσκόπιο κι αναλύθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο:
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ πέταξε την μπάλα στην Μελάνια μετά την συνάντηση με τον Πούτιν
Η είσοδος στην αίθουσα
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε μια «νωθρή σιγουριά» καθώς εισερχόταν στην αίθουσα όπου οι δύο πρόεδροι ήλθαν αντιμέτωποι με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, εκτιμά ο Πίτερ Κόλετ. Αντιθέτως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Τραμπ οδήγησε τον Πούτιν προς την πλευρά του επιχειρώντας να «πάρει τον έλεγχο της κατάστασης».
Η χειραψία
Ο Αμερικανός πρόεδρος έτεινε την παλάμη στον αέρα για την πρώτη χειραψία, μια ένδειξη σεβασμού. «Ο Τραμπ ήταν εκείνος που (του) είπε: Γιατί δεν παίρνετε τον έλεγχο;».
Διαβάστε επίσης: Επεισόδιο με δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τραμπ-Πούτιν
Μια επιλογή μάλλον ασυνήθιστη, σημειώνει ο ψυχολόγος, καθώς ο μεγιστάνας καθόταν στα δεξιά του Ρώσου προέδρου και θα μπορούσε να επιλέξει να κάνει μια πιο επιβλητική χειραψία, με την παλάμη του στραμμένη προς τα κάτω.
Νότια Κορέα: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καθαίρεση του υπηρεσιακού προέδρου Χαν
«Φαίνεται πως συνηθίζει να μην επιβάλεται σωματικά προς τον Πούτιν, από σεβασμό προς έναν άνθρωπο που τον θεωρεί ως ισότιμό του και τον οποίο θέλει να καλοπιάσει», εκτιμά ο ειδικός.
«Ανάποδη πυραμίδα»
Η θέση που παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ σχηματίζοντας με τα δάκτυλά του μια ανάποδη πυραμίδα είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν του: έκανε αυτήν την κίνηση περισσότερο από μία φορά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν, μια «χειρονομία εξαιρετικά επιβλητική», περιγράφει ο Πίτερ Κόλετ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έκανε την ίδια κίνηση τακτικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σφιγμένο πηγούνι
Όπως εξηγεί ο Βρετανός ψυχολόγος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσφιξε το πηγούνι του κάνοντας εκουσίως έναν μορφασμό, αφού έσφιξε το χέρι του Ρώσου ομολόγου του. «Το σφιγμένο πηγούνι είναι ενδιαφέρον, διότι αποκαλύπτει ότι το πρόσωπο αυτό νιώθει ευάλωτο».
«Ίσως επειδή ο Τραμπ δεν είχε την ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης…. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι δεν νιώθει άνετα». «Σφίγγουμε το πηγούνι όταν νιώθουμε ενστικτωδώς ότι θα δεχθούμε επίθεση… είναι μια ένδειξη αδυναμίας» ανέφερε.
Ασύμμετρη κυριαρχία;
Αλλά κι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ανάμεικτα μηνύματα. Ο Πίτερ Κόλετ λέει ότι ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υιοθέτησε «ασύμμετρη στάση, πολύ χαλαρός επομένως κυρίαρχος».
«Όμως, παρατηρούσε προσεκτικά με το βλέμμα του τον Τραμπ, προσδίδοντάς του την κύρος που πιστεύει ότι του αξίζει» τόνισε ο ψυχολόγος εξηγώντας ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν λιγότερο προσεκτικός όταν οι δύο τους συναντήθηκαν τον Ιούνιο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]