Πάντως, παρά τη μεγαλοπρεπή τελετή και τις επικλήσεις στο Θεό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να λάβει έκτακτα οικονομικά μέτρα για την τουρκική οικονομία. Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Τουρκία ενδέχεται να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μέσα σε έναν μόλις χρόνο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περίπου 20% και οι τιμές των μεταφορών πάνω από 23%. Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 15% και τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου έχουν φτάσει στο 17%.
«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα.
Αργότερα, με πομπή και με το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν να είναι στολισμένο με λουλούδια, ο Ερντογάν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ. Στο δρόμο για το προεδρικό μέγαρο, κόσμος πετούσε γαρίφαλα. Περίπου 4.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες, παρέστησαν στην τελετή που έλαβε χώρα υπό βροχή.
Ο όρκος του στην τουρκική βουλή
Οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο ήταν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιζιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο εμίρης του Κατάρ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Παρόντες επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η Αθήνα εκπροσωπήθηκε στην τελετή με την παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στην Αγκυρα Πέτρου Μαυροειδή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν κι αυτός ανάμεσα στους προσκεκλημένους.
«Θεέ μου, οδήγησέ μας στο δρόμο τον ορθό. Τον αλάνθαστο. Αμήν! Θα είμαι πρόεδρος όχι μόνο όσων με ψήφισαν αλλά και των 81 εκατομμυρίων πολιτών της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν, που έστειλε μήνυμα ενότητας και έδωσε και θρησκευτικό τόνο στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Ο όρκος του στο «παλάτι»
Στη «νέα Τουρκία» του Ερντογάν καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον πρόεδρο. Ως πανίσχυρος αρχηγός του κράτους, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.
Με διάταγμα που εκδόθηκε τη Δευτέρα καταργήθηκε το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο θα συγχωνευθεί με το υπουργείο Εξωτερικών. Το ίδιο διάταγμα προβλέπει ότι η χρονική θητεία των αξιωματικών θα καθορίζεται από την προεδρία.
Παράλληλα καταργήθηκε ο νόμος που όριζε τις αρμοδιότητες του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στα θέματα ασφάλειας. Προς τιμήν της νέας θητείας του Ερντογάν εκδόθηκαν ειδικά κέρματα και γραμματόσημα.
Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση
Μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül. Αντιπρόδρος είναι ένας σε αντίθεση με τις φήμες ότι μπορεί να ήταν δύο ή και τρεις και είναι ο Fuat Oktay. Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Berat Albayrak που ήταν υπουργός ενέργειας, αναλαμβάνει το τιμόνι της Οικονομίας που όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συγκεντρωθεί σε ένα υπουργείο.
Έκπληξη του Ερντογάν αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Αμύνης. Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιός τώρα θα διοριστεί στην θέση του ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού.
Το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν οι Zehra Zümrüt Selçuk υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Murat Kurum, υπουργός Φυσικών πόρων και Ενέργειας ο Fatih Dönmez, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Mehmet Kasapoğlu, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Mehmet Ersoy, υπουργός Παιδείας ο Ziya Selçuk, υπουργός Υγείας ο Fahrettin Koca, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Mustafa Varank, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Bekir Pakdemirli, υπουργός Εμπορίου ο Ruhsar Pekcan και Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Cahit Turan.
Tο νέο υπουργικό συμβούλιο
Ο Φουάτ Οκτάϊ, μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπουργός Εξωτερικών. (διατηρεί τη θέση του)
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου, υπουργός Οικονομικών.
Ο Χουλουσί Ακάρ, τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού, υπουργός Άμυνας.
Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
Η Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου.
Ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας
Ο Καχίτ Τουράν, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.
Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, υπουργός Δικαιοσύνης (διατηρεί τη θέση του)
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών.(διατηρεί τη θέση του)
Ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Παιδείας
Ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Γεωργίας και Δασών
Ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Υγείας
Ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος
Ο Μεχμέτ Ερσόϊ, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
Ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού
Η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογενείας
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]